10 ترفند نصب و استفاده از اسپلیتر مودم ADSL برای کاهش نویز
به گزارش تور آلمان ارزان، اسپلیترها یک قطعه مهم برای حذف نویزهای خط تلفن و اینترنت ADSL و VDSL هستند. اسپلیترها با فیلترهایی که دارند؛ سیگنال های صوتی تلفن ثابت را از سیگنال های دیتای اینترنت جدا نموده و از تداخل و تاثیر هریک از این سیگنال ها بر دیگری جلوگیری می نمایند.
اسپلیترها فقط برای افزایش کیفیت صدای تلفن ثابت نیستند و می توانند روی کیفیت اینترنت نیز موثر باشند و کیفیت خط اینترنت را بالا ببرند. به همین علت، نصب اسپلیتر در خانه هایی که از اینترنت ADSL و VDSL روی خط تلفن استفاده می گردد؛ بسیار مهم و لازم است.
شاید غالب کاربران بدانند که چگونه باید یک اسپلیتر را نصب و استفاده نمایند ولی نکات ریز و حساسی که باعث افزایش کارایی این دستگاه ها و نویزگیری بهتر خط تلفن باشد را رعایت ننمایند.
مثلا، آیا ما مجاز هستیم دو اسپلیتر روی یک خط تلفن ثابت نصب کنیم؟ آیا اگر کابل تلفن اینترنت و گوشی تلفن مجزا باشند؛ روی کدام یک باید اسپلیتر نصب کنیم؟ دقیقا اسپلیتر باید در کدام نقطه خط تلفن نصب گردد؟
در این مقاله می خواهیم به مهم ترین نکاتی که باید هنگام نصب و استفاده از اسپلیتر مودم، توجه گردد؛ اشاره کنیم:
1- اسپلیتر را در ابتدایی ترین محل ورود خط تلفن نصب کنید
اولین نکته بسیار مهم در هنگام نصب اسپلیتر، محل نصب آن است. اسپلیتر را باید روی کابل تلفنی که از پریز تلفن بیرون آمده است؛ نصب کنید و نزدیک ترین و اولین دستگاه به پریز تلفن باشد.
کابل خط تلفن از پریز تلفن بیرون آمده و دارد اسپلیتر می گردد و در آن سو، کابل های تلفن برای گوشی تلفن ثابت و مودم اینترنت بیرون آمده و هریک روی دستگاه مخصوص به خودش نصب می گردد (به شکل زیر توجه کنید):
بنابراین، نباید اسپلیتر را پس از اتصال خط تلفن به گوشی یا مودم ADSL نصب کنید.
2- در چه صورتی استفاده از دو اسپلیتر الزامی است؟
یکی از مهم ترین ابهامات کاربران در استفاده از دو اسپلیتر است. اگر گوشی تلفن ثابت روی پریزی غیر از پریز متصل به مودم است؛ استفاده از اسپلیتر دوم الزامی است. یعنی مودم ADSL روی یک پریز تلفن ثابت نصب است و گوشی تلفن روی پریز دیگری نصب شده است؛ در این شرایط باید روی هر دو پریز تلقن ثابت اسپلیتر نصب کنید.
این کار باعث می گردد هم نویز خط تلفن برای مکالمه با کیفیت گرفته گردد و هم نویز تماس ها برای اینترنت حذف گردد. اگر روی خط تلفن ثابت در پریز دیگر، اسپلیتر نصب نکنید؛ قطعا اینترنت شما با نویز بالا و مشکلاتی روبرو خواهد بود.
3- اگر چند گوشی تلفن دارید؛ باید برای هر یک اسپلیتر جداگانه نصب کنید
بسیاری از کاربران به این نکته هم توجه ندارند. اگر در محل کار یا خانه از چندین گوشی تلفن ثابت استفاده می کنید؛ مثلا یک گوشی تلفن ثابت کابلی قدیمی و یک گوشی تلفن ثابت بی سیم در دو اتاق نصب کردید؛ باید روی هر خط تلفن این گوشی ها یک اسپلیتر نصب گردد.
بنابراین، هیچ اشکالی ندارد که در یک خانه سه یا چهار اسپلیتر نصب شده باشد. تعداد اسپلیترهای نصب شده مهم نیست؛ بلکه مهم نویزگیری هر خط تلفن و اتصال است.
4- اگر پس از نصب اسپلیتر، هنوز خط تلفن نویز داشت؛ چه کار کنیم؟
بعضی مواقع، شما روی یک خط تلفن که به گوشی تلفن ثابت و مودم ADSL وصل است؛ اسپلیتر نصب کردید ولی باز هنگام صحبت با تلفن ثابت، نویز و خش زیادی روی صدا است.
در این حالت، بهتر است فاصله مودم ADSL یا VDSL از گوشی تلفن بیشتر گردد. فاصله دادن مودم از تلفن باعث کاهش نویزها روی خط تلفن ثابت و افزایش کیفیت صدا می گردد.
به طور کلی، توصیه می گردد مودم ADSL و گوشی تلفن ثابت روی یک میز و در کنار یکدیگر نباشند.
5- کیفیت اتصالات اسپلیتر را چک کنید
بعضی اسپلیترها، به ویژه مدل های مقرون به صرفه قیمت و کیفیت پایینی که همراه با مودم عرضه می شوند؛ اتصالات محکم و با کیفیتی ندارند. وقتی سوکت خط تلفن را به درگاه های اسپلیتر نصب می کنید؛ سوکت در درگاه اسپلیتر خوب چفت نمی گردد و اصطلاحا شل است و لق می زند. این بدترین حالت ممکن برای نصب یک اسپلیتر است؛ چون می تواند هم اینترنت و هم تماس های تلفن ثابت را خراب کند.
حتما از اسپلیتر با کیفیتی بهره ببرید که از جنس مرغوبی تهیه شده و درگاه های آن ها محکم و در مقدار مناسب هستند. برترین اسپلیترهای بازار ایران را در مقاله زیر مشاهده کنید:
- راهنمای خرید اسپلیتر مودم ADSL و VDSL - معرفی برترین اسپلیترهای بازار ایران
6- افزایش دهنده خط تلفن با اسپلیتر فرق دارد
بعضی از کاربران، یک دستگاه افزایش دهنده یا مالتی پلکسر خط تلفن را به جای اسپلیتر استفاده می نمایند یا این تصور را دارند که هم اسپلیتر است و هم افزایش دهنده خط تلفن که کاملا در اشتباه هستند.
دستگاه های مالتی پلکسر خط تلفن که در بالا یک نمونه آن را مشاهده می کنید؛ فقط یک خط تلفن را به دو یا چند خط تلفن دیگر برای اتصال گوشی تلفن ثابت تبدیل می نماید و اصلا یک اسپلیتر یا نویزگیر خط تلفن نیست.
7- اگر خط تلفن شما نویز شدید دارد؛ از اسپلیتر دو ترانسفورماتور بهره ببرید
اسپلیتر خوب اسپلیتری است که حداقل یک ترانسفورماتور داشته باشد. بعضی اسپلیترها ترانسفورماتور ندارند و فقط یک مدار الکتریکی و چند خازن فیلترنماینده امواج هستند. برعکس، اسپلیترهای بسیار خوب در بازار، دارای دو ترانسفورماتور هستند که این نمونه آخری ها برای خط تلفن هایی که نویز شدید دارند؛ بسیار مناسب خواهند بود.
اگر روی خط تلفن ثابت خود یک اسپلیتر نصب کردید و متوجه شدید هنوز نویز زیادی روی صدا و کیفیت تماس ها دارید یا اینترنت قطع و وصل می گردد؛ احتمالا از یک اسپلیتر بدون ترانسفورماتور یا با یک ترانسفورماتور استفاده می کنید و بهتر است در بازار دنبال اسپلیتری با دو ترانسفورماتور باشید.
این نکته را هم باید بگوییم که اسپلیترهایی با سه ترانسفورماتور هم در بازار هست. برای اینکه بتوانید در بازار به راحتی یک اسپلیتر با دو ترانسفورماتور پیدا کنید؛ وقتی اسپلیتر را در نور بگیرید؛ از شیارهای درگاه های تلفن و اینترنت می توان تعداد ترانسفورماتور را شمرد.
8- مانع از خیس شدن اسپلیتر شوید
یکی از چیزهایی که باعث خرابی اسپلیترها می گردد؛ خیس شدن و قطرات باران و نم کشیدن است. بهتر است اسپلیترها را در مکان هایی نصب کنید که دور از آب و مایعات دیگر باشند و مثلا زیر پنجره ای که قطرات باران از آن پایین می ریزد؛ قرار نگیرند.
9- از ضربه زدن و انداختن اسپلیتر جلوگیری کنید
اسپلیترها، در عین سادگی، دستگاه های بسیار حساسی هستند و با کوچک ترین ضربه یا افتادن روی زمین یا فشار زیاد، ممکن است مدارهای آن ها خراب شده یا قطع شده و ترانسفورماتور آن ها ضربه ببیند و دیگر خوب کار نکند.
اگر یک اسپلیتر از دست شما رها شد و محکم روی زمین افتاد؛ احتمال اینکه درست کار نکند؛ وجود دارد و بهتر است این اسپلیتر را باز کنید و مطمئن شوید همه اتصالات آن هنوز برقرار هستند یا با اسپلیتر دیگر تعویض کنید.
10- چگونه متوجه شویم یک اسپلیتر سالم یا خراب است؟
یک تست ساده برای معین خرابی یا سالم بودن اسپلیتر وجود دارد. یک بار اسپلیتر را در راستا خط تلفن اتصالی به مودم ADSL قرار دهید و یک بار اسپلیتر را درآورده و خط تلفن را به طور مستقیم به مودم بزنید.
اگر در حالتی که اسپلیتر در راستا مودم واقع شده است؛ چراغ چشمک زن اتصال DSL همان طور چشمک زن به جای مانده ولی چراغ اینترنت روشن نمی گردد؛ یک علامت خرابی اسپلیتر است. در حالت عادی و بدون اسپلیتر، باید هر دو چراغ DSL و اینترنت روشن شده و ثابت شوند و دیگر چشمک زن نباشند.
منبع: شبکه چی