آب گوجه فرنگی و سلامت قلب
به گزارش تور آلمان ارزان، بیماری های قلبی-عروقی، دلیل مرگ های بسیاری است و محققان برای کاهش خطر این نوع بیماری ها، روش های مختلفی پیشنهاد می دهند. اخیرا محققان در آنالیز های خود به فواید آب گوجه فرنگی برای سلامت قلب پی برده اند. این تیم تحقیقاتی شاهد کاهش فشار خون و سطح کلسترول در افرادی که آب گوجه فرنگی مصرف می نمایند هم بوده اند اما اثر آب گوجه فرنگی روی کاهش کلسترول و فشار خون هنوز کاملا تایید نشده است.
فواید آب گوجه فرنگی
بیشتر مردم برای پیشگیری از بیماری های قلبی-عروقی اقداماتی مانند ترک سیگار انجام می دهند. اما بعضی از عوامل مانند بالا رفتن سن، خارج از کنترل است و برای سالم نگهداشتن رگ های خونی باید روش های دیگری به کار برد. بنابراین پیدا کردن روش هایی برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی برای جوامعی که جمعیت آن در حال پیر شدن است، اهمیت دارد.تغذیه برای سلامتی کلی بدن که قلب یکی از بخش های آن است، بسیار حیاتی است. اخیرا محققان برای یافتن روشی آسان و مقرون به صرفه قیمت برای مراقبت از قلب و حفظ سلامت آن، آب گوجه فرنگی بدون نمک را آنالیز نموده اند.
این آنالیز نشان داد، گوجه فرنگی حاوی انواع ترکیبات فعال از نظر بیولوژیکی، مانند کارتنوئید، ویتامین A، کلسیم و گاما آمینوبوتیریک اسید است که در حفظ سلامت روانشناختی افراد و سلامت فیریکی آنها از جمله، پیشگیری از بیماری های قبلی-عروقی نقش مهمی دارد.
بیماری تصلب شرایینمهم ترین بیماری قلبی-عروقی، تصلب شرایین است و زمانی به وجود می آید که درون رگ های خونی، پلاک های فیبری-چربی جمع می گردد. با گذشت زمان این پلاک ها، سخت تر شده و رگ های خونی را باریک می نمایند.
وقتی لایه درون رگی رگ های خونی صدمه ببیند، فرد به بیماری تصلب شرایین، مبتلا می گردد. دلایل مختلفی از جمله، فشار خون بالا، دیابت و میزان بالای چربی خون، به این لایه صدمه می زند.
اگر بتوان این عوامل را کنترل کرد، می توان تا حد زیادی از خطر ابتلا به تصلب شرایین و بیماری های دیگر قلبی-عروقی دور ماند.
محققان این آنالیز، در تحقیقات گذشته خود در سال 2015 به این نتیجه رسیده بودند که نوشیدن آب گوجه فرنگی بدون نمک به مدت 8 هفته، از میزان تری گلیسیرید در خون زنان میانسال می کاهد. تری گلیسیرید، نوعی چربی است که میزان بالای آن در رگ های خونی موجب ابتلای فرد به بیماری تصلب شرایین می گردد.
1 فنجان آب گوجه فرنگی در روزبه طور کلی 184 مرد و 297 زن در این آنالیز شرکت کردند. آنها به مدت یک سال، هر روز هرقدر که می خواستند به آب گوجه فرنگی بی نمک دسترسی داشتند و داوطلبان شرکت نماینده روزانه به طور میانه، 215 میلی متر، معادل کمتر از یک فنجان، آب گوجه فرنگی مصرف کردند.
محققان در ابتدای تحقیق و سرانجام آن، یکسری از موارد از جمله فشار خون، سطح تری گلیسیرید و کلسترول خون و بعلاوه گلوکز ناشتای پلاسما (قند خون ناشتا) داوطلبان را میزان گیری کردند.
آنها بعلاوه اطلاعات مربوط به 94 داوطلب که به پرفشاری خون مبتلا بودند یا در مرحله قبل از آن قرار داشتند، را آنالیز کردند. البته باید گفت، فشار خون بالا برای تشخیص بیماری پرفشاری خون کافی نیست.
فشار خون افراد شرکت نماینده در این تحقیق، پس از یک سال مصرف آب گوجه فرنگی، به طور چشمگیری کاهش نشان داد و میانه فشار خون سیستولیک آنها از 141,2 به 137 میلی متر جیوه رسید. بعلاوه میانه فشار خون دیاستولیک از 83,3 تا 80,9 میلی متر جیوه پایین آمد.
بنابر هدایت های انجمن قلب آمریکا، این تغییر در فشار خون می تواند شرایط پرفشاری خون افراد شرکت نماینده در آنالیز را که در مرحله 2 قرار داشت، به مرحله 1 بازگرداند و فشار خون آنها را در حد بهتری قرار دهد.
این اثرات در هر دو جنس زن و مرد در سنین مختلف یکسان بود.
عدم تاثیر آب گوجه فرنگی روی گلوکز یا تری گلیسیریداین محققان در کنار آنالیز فواید آب گوجه فرنگی روی بهبود بیماری های قلبی-عروقی، متابولیسم گلوکز در 62 داوطلب را که به بیماری عدم تحمل گلوکز درمان نشده مبتلا بودند، هم آنالیز کردند. مصرف آب گوجه فرنگی در این افراد بهبود چندانی نشان نداد.
127 نفر از افراد این گروه هم به مشکل ناهنجاری لیپید در خون مبتلا بودند. مصرف آب گوجه فرنگی در در میزان تری گلیسیرید یا لیپوپروتئین پرچگالی یا کلسترول خوب این افراد هم تغییری ایجاد نکرد.
با اینحال، محققان متوجه کاهش بسیاری در میزان لیپوپروتئین کم چگالی یا کلسترول بد این داوطلبان آزمایش شدند. کلسترول بد یکی از عوامل ایجاد تصلب شرایین است.
مهم تر از همه، محققان با استفاده از پرسشنامه، سبک زندگی داوطلبان را زیر نظر داشتند و متوجه شدند که سبک زندگی این افراد در یک سالی که تحت نظر بودند، آنقدر تغییر نداشته که بتواند چنین اثرات خوبی روی آنها بگذارد.
محدودیت های مهم این تحقیقاین تحقیق با محدودیت های مهمی روبه رو بوده است. به علت تخصیص کم منابع اقتصادی، تعداد کمی از داوطلبان در آن شرکت داشتند. در واقع آنالیز های مربوط به فشار خون، فقط روی 94 نفر صورت گرفته است.
بعلاوه باید گفت که همه شرکت نمایندگان در تحقیق از شهروندان ژاپن و شهر کیوریاما بودند. بنابراین نتایج این آنالیز ممکن است روی جمعیت یا نژادهای دیگر مردم تفاوت داشته باشد.
ضمناً محققان به عادت های رژیم غذایی داوطلبان دسترسی نداشتند. گاهی اوقات ممکن است وقتی شرکت نماینده ای یک فنجان آب گوجه فرنگی مصرف کند، دیگر به سراغ خوراکی حاضری دیگری که معمولا چندان سالم نیستند، نرود. بنابراین حذف این خوراکی می تواند موجب بهبود سلامتی آن فرد شده باشد و ضرورتا به آب گوجه فرنگی ارتباطی نداشته باشد.
مشکل دیگر این تحقیق این بود که فقط نیمی از داوطلبان شرکت نماینده در تحقیق، پرسشنامه مربوط به تغییرات مربوط به سبک زندگی خود در ابتدا و سرانجام تحقیق را پر نموده بودند. مسلما در یک دوره 12 ماهه، سبک زندگی بعضی از افراد، مانند ورزش کردن و غذای مصرفی شان، تغییراتی نشان می دهد.
البته این آنالیز تنها تحقیق روی اثر محصولات گوجه فرنگی در کاهش خطر بیماری های قلبی-عروقی نیست. به طور مثال محققان دیگر پس از انجام یک آنالیز فراتحلیل از 21 تحقیق، به نتیجه زیر رسیدند:
بنابر شواهد موجود در خصوص اثرات محصولات گوجه فرنگی روی عوامل خطر مربوط به بیماری های قلبی-عروقی، تعیین شده است که افزایش مصرف این محصولات می تواند در کاهش لیپید خون و بعلاوه فشار خون موثر باشد و روی عملکرد اندوتلیال عروقی اثر مثبت بگذارد. اندوتلیال، نوعی سیتوکین با ساختار پروتئینی است که در رشد و ایجاد رگ های نو موثر است.
فواید آب گوجه فرنگی روی سلامت قلب و عروق کاملا اثبات شده است. اما این آنالیز باید تکرار گردد تا از فواید آن روی کاهش فشار و هم کاهش چربی خون هم مطمئن شویم.
منبع: سایت چطور
منبع: راسخون