با سامانه بازرگام بیشتر آشنا شوید

به گزارش تور آلمان ارزان، سامانه بازرگام، یک سامانه اینترنتی است که تا قبل از این، فروش اینترنتی میوه و محصولات کشاورزی را انجام می داد و حالا در آن کالا هایی از جمله مرغ منجمد، تخم مرغ، شکر، روغن و برنج را با قیمت مصوب دولت عرضه می نماید.

با سامانه بازرگام بیشتر آشنا شوید

به گزارش گروه مالی خبرنگاران، ناماعیل قادری فر، رئیس سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور اوایل آبان خبر از توزیع کالا های اساسی به صورت اینترنتی اطلاع داد. یک ماه پس از آن و در 10 آذر وی اعلام نمود سامانه بازرگام www.bazargam.com کالا های اساسی را به نرخ مصوب دولت به دست مصرف نماینده می رساند. از زمان اعلام نام سامانه، جنجالی در شبکه های اجتماعی برپا شد که چرا کالا های اساسی به یک شرکت داده شده و شرکت خدمات دهنده چه صلاحیتی نسبت به سایر شرکت ها داشته است. بعلاوه گفته شده این کار ممکن است بستر رانت را برای یک شرکت خاص فراهم کند، اما مسؤولان وزارت جهاد کشاورزی معتقدند به منظور شفافیت این اقدام را انجام داده اند. در ادامه گزارش، جزئیاتی از چگونگی خدمات این سامانه و پاسخ به شائبه هایی که وجود دارد، آمده است.

10 آذر، ناماعیل قادری فر، رئیس سازمان مرکزی تعاون روستایی با بیان این که می خواهیم دست دلالان غیر ضرور را از بازار قطع می کنیم، اعلام نمود سامانه بازرگام کالا های اساسی مانند مرغ، تخم مرغ و برنج را با نرخ مصوب دولتی عرضه می نماید. وی در خصوص این سامانه شرح داده گرچه ممکن است توزیع اینترنتی شامل همه مردم نباشد، اما از آنجا که سزای گرانفروش، نخریدن است این شیوه فروش باعث خواهد شد بازار آرامش را به خود ببیند. پیش از این خبری منتشر شد مبنی بر این که از سامانه بازرگام رونمایی شد، اما آنالیز خبرنگار ما نشان می دهد این سامانه سال96 به بهره برداری رسیده و حتی یک بار در دی 97هم به وسیله دولت از آن رونمایی شده است! مساله ای که شائبه خصولتی بودن این شرکت را تقویت می نماید. در حالی که سامانه های زیادی در کشور وجود دارد که چنین ظرفیتی را برای ارائه خدمات دارند، اما فقط بازرگام برای عرضه خدمت انتخاب شده است.

بازرگام چیست؟

سامانه بازرگام، یک سامانه اینترنتی است که تا قبل از این، فروش اینترنتی میوه و محصولات کشاورزی را انجام می داد و حالا در آن کالا هایی از جمله مرغ منجمد، تخم مرغ، شکر، روغن و برنج را با قیمت مصوب دولت عرضه می نماید. خرید از سامانه بازرگام، اینترنتی است و آن گونه که مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران اطلاع داده، این سامانه فعلا در چند شهر تهران، کرج، اصفهان، شیراز، یزد، رشت، مشهد، کرمان و تبریز فعال است.

اندازه سفارش

پرسش اصلی اینجاست آیا سامانه بازرگام قرار است جای کوپن را بگیرد؟ در زمان عرضه کوپن شرایط به این صورت بود که همه افراد از یارانه کالا های اساسی بهره مند بودند و ماهانه اندازه مشخصی کالا هایی مانند روغن، پنیر، برنج و مواردی از این قبیل دریافت می کردند. اگر مصرف آن ها بیش از اندازه کالای یارانه ای بود که دریافت می کردند، باید از بازار آزاد تهیه می شد. ظاهرا روش کوپن الکترونیکی راه اندازی شده و زمانی که همه شهر ها به این سامانه مجهز شوند، اندازه مشخصی برای هر کاربر تعریف خواهدشد. همان طور که اکنون اگر سفارش ها بیش از حد متعارف باشد با کاربر تماس گرفته می گردد و بازرسی انجام خواهدشد که آیا این اقلام دریافتی برای مصرف است یا احتکار. البته علیرضا جاویدعربشاهی، مشاور رئیس سازمان تعاون روستایی در گفت وگویی که با خبرنگار ما داشت شرح داد: اگر کاربری سفارش بیش از حد متعارف انجام دهد سیستم، آی پی دستگاه را ذخیره می نماید و هشدار می دهد. در این صورت آنالیز انجام می گردد که این خرید برای مصرف خانگی بوده است یا خیر. با این که مسؤولان وزارت جهاد کشاورزی می گویند محدودیتی در خرید اقلام اساسی وجود ندارد ظاهرا این موضوع خیلی صحت ندارد و برای خرید های عمده ممنوعیت ایجاد می گردد.

ابهامات یک انتخاب

اوایل آبان، وزارت جهادکشاورزی به شرکت های دانش بنیان فراخوان می دهد که برای عرضه کالا های اساسی اعلام آمادگی نمایند. در اطلاعیه وزارت جهاد آمده بود شرکت هایی که بتوانند کالا را در کمتر از 24 ساعت به دست مردم برسانند، کالا را با نرخ مصوب به دست مشتری رایگان برسانند و از تجهیزات و سرور های قوی بهره مند هستند. 11 آبان، جلسه این وزارتخانه با بعضی شرکت های دانش بنیان برگزار می گردد و در نهایت سامانه بازرگام پذیرفته شد. آن طور که آنالیز ها نشان می دهد متقاضیان می توانند کالای مد نظر خود را به وسیله سامانه بازرگام سفارش دهند و کالا ظرف 24ساعت به دست مشتریان می رسد. آن گونه که قادری فر اعلام نموده خرید از این سامانه هزینه ای بیش از نرخ مصوب برای شهروندان ندارد. یعنی افراد تنها باید قیمت نهایی کالا را بپردازند و جز آن هزینه ای پرداخت نمی نمایند. نکته قابل توجه اینجاست چرا برای معین یک سامانه مهم در سطح کشور مناقصه برگزار نشد و تنها این شرکت بود که سه شرط وزارت جهاد کشاورزی را دارا بود. از سوی دیگر گفته شده بازرگام یک شرکت فرابورسی است که 35هزار سهامدار نیز دارد، اما در این زمینه هم اطلاعات بیشتری در دسترس نیست. تا به امروز 33 درخواست برای همکاری با دولت در زمینه عرضه کالا های اساسی ارسال شده و تا هفته بعد به این تقاضا ها پاسخ داده خواهد شد. اگر 33 شرکت دیگر مسؤولیت عرضه کالا های اساسی را برعهده بگیرند شاید ابهامات انحصارگرایی دولت برای یک شرکت خصوصی برطرف گردد.

قیمت مرغ و برنج در سامانه بازرگام

کالا های عرضه شده در سامانه بازرگام کالا های اساسی مانند مرغ، تخم مرغ، برنج، روغن و شکر است، اما محتمل است بعضی از این کالا ها در همه شهر ها در دسترس باشد و در بعضی دیگر نه. قیمت اعلامی برای همه شهر ها یکسان است. قیمت پنج کیلو مرغ منجمد تنظیم بازاری در سامانه بازرگام، 100هزار تومان اعلام شده است. یعنی کیلویی 20هزار تومان. قیمت یک شانه تخم مرغ 30عددی 43هزار تومان، قیمت کیسه 10کیلویی پاکستانی 200هزار تومان و 10کیلو برنج هندی 185هزار تومان است. هزینه ارسالی اقلام کالا های اساسی رایگان است و مردم نباید هزینه ای بابت این موضوع بپردازند.

نشانی سایت بازرگام

نشانی سامانه بازرگام برای شهر های مختلف فرق دارد. افراد برای خرید از سامانه بازرگام در تهران می توانند به نشانی www.bazargam.com مراجعه نمایند، اما نشانی این سامانه برای شهر های دیگر فرق دارد. از این رو مردم باید مراقب باشند در دام فیشینگ نیفتند. زمانی که بحث ثبت نام یارانه ها و حذف آن داغ بود چندین سایت کلاهبرداری با ارسال پیامک اعلام نمودند برای برقراری یارانه خود به آدرس زیر مراجعه کنید. پس از آن اطلاعات کارت برداشت می شد و مبلغ حساب خالی می شد حالا این خطر در خصوص عرضه کالا های اساسی و سایت هایی که قرار است این خدمات را ارائه دهند وجود دارد. جاوید عربشاهی می گوید مردم قبل از خرید قطعا استعلام نشانی سامانه خدمات دهنده را از سایت سازمان مرکزی تعاون روستایی به نشانی https://corc.ir/ دریافت نمایند.

تجهیزات سامانه

قادری فر، رئیس سازمان تعاون روستایی درباره تجهیزات سامانه بازرگام گفته زیرساخت های مناسب اعم از سرور مجازی، سامانه های پشتیبانی و انبار های نگهداری کالا فراهم شده است تا مردم با آسایش خاطر احتیاج خود را سفارش دهند. مدل سفارش هوشمند و تحویل مویرگی در منازل احتیاجمند فراهم شدن زیرساخت های حجیم حمل ونقلی است. از این رو از همه استارت آپ ها و کسب وکار های نوین درخواست کردیم به میدان بیایند و در این راستا ما را کمک دهند. خوشبختانه از این طرح استقبال خوبی شده است و تعداد قابل توجهی از استارت آپ ها به ما پیوستند. جاوید عربشاهی نیز شرح داده طبق فعالیت سامانه بازرگام در روز های گذشته و تست سروری که اجرا شده، این سامانه در هر ثانیه جوابگوی 14هزار کاربر است و مسئله ای بابت این موضوع وجود ندارد. وی معتقد است توسعه فرهنگ خرید از فضای مجازی باعث می گردد شرکت های دانش بنیان زیادی در این زمینه وارد شوند که هم تاثیر بر اشتغال دارد و هم کالا با نرخ مصوب به دست مصرف نماینده می رسد. از این رو، احتمالا میوه شب عید نیز بر همین بستر عرضه می گردد. ظاهرا سامانه بازرگام از سردخانه های بزرگ، خودرو های یخچال دار و پیک های یخچال دار برخوردار است و یکی از دلایل انتخاب این سامانه همین بوده است.

سازمان های درگیر کالا های اساسی

شرکت پشتیبانی امور دام و سازمان مرکزی تعاون روستایی از زیرمجموعه های وزارت جهاد کشاورزی به صورت مستقیم درگیر این موضوع هستند. اکنون طبق قانون، وزارت جهاد کشاورزی وظیفه تامین، فراوری و توزیع و نظارت کالا های اساسی را به عهده دارد. قادری فر، رئیس سازمان تعاون روستایی می گوید برای عزیزانی که امکان خرید اینترنتی ندارند شرایطی را مهیا کردیم که آن ها بتوانند احتیاج های خود را با قیمت مصوب در فروشگاه ها و هایپرمارکت های سطح شهر تهیه نمایند. درحال حاضر، کشور با مشکل کمبود کالا روبرو نیست. کالا به وفور در بازار موجود است به خصوص محصولات کشاورزی و مواد غذایی و 21 قلم کالای اساسی سبد خانوارها. اما این کالا ها و خدمات به علت نظارت هوشمند نکردن و واسطه گری ها با قیمت مناسب به دست مردم نمی رسد. وی با اعلام قیمت مصوب مرغ و تخم مرغ گفت: قیمت تخم مرغ شانه ای 43هزار تومان است و مرغ منجمد 20هزار تومان و قیمت مرغ گرم 31هزار تومان است. قادری فر در پاسخ به این پرسش که هم اکنون قیمت مصوب تخم مرغ در مرغداری ها کمتر از نرخ مصوب است آیا در قیمت گذاری مواد غذایی این تغییرات تازه قیمتی لحاظ می گردد، پاسخ داد: قیمت مواد غذایی که به دست مردم می رسد قیمت مصوبی است که به صورت روزانه در پایگاه اطلاع رسانی جهاد کشاورزی منتشر می گردد. این قیمت گذاری بر اساس مصوبات تنظیم بازار، قرارگاه امنیت غذایی و با نظارت سازمان حمایت از مصرف نمایندگان ارائه و به روزرسانی می گردد.

تهدید های سایبری

اخیرا سامانه سوخت کشور با حمله سایبری روبه رو شد و این نگرانی وجود دارد که اگر این حمله برای سامانه عرضه کالا های اساسی اتفاق بیفتد، چه شرایطی پیش خواهد آمد. بعضی کارشناسان می گویند اگر قرار است خدمات دولتی عرضه گردد، سامانه ای در اختیار وزارت جهاد کشاورزی باشد خدمات بهتری می تواند ارائه کند. سامانه بازارگاه که پیشتر برای عرضه خوراک دام و طیور طراحی شده بود، عملکرد موفقی نداشت، به طوری که بعضی از کالا ها سر از بازار آزاد در آورد. دولت واردنماینده خوراک دام و طیور بود و پس از مراحل مختلف، تحویل سامانه بازارگاه می شد، اما بخشی از آن وارد بازار آزاد می شد و با قیمت بالاتر به دست مرغداران و پرورش دهندگان گوشت می رسید. حالا صحبت اصلی اینجاست آیا سامانه بازرگام هم به سرنوشت ناکارآمد سامانه بازارگاه تبدیل خواهد شد یا توانایی اداره بازار را دارد؟

منبع: جام جم

منبع: خبرگزاری دانشجو
انتشار: 21 دی 1400 بروزرسانی: 21 دی 1400 گردآورنده: berlinro.ir شناسه مطلب: 2136

به "با سامانه بازرگام بیشتر آشنا شوید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "با سامانه بازرگام بیشتر آشنا شوید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید