توصیه های ایمنی که باید درباره راه اندازی کولرها رعایت کرد
به گزارش تور آلمان ارزان، بار دیگر با گرم شدن هوا استفاده از کولرها افزایش پیدا می نماید. با وجود اینکه بسیاری از افراد برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا از یاری دریافت از افراد متخصص اجتناب می نمایند تا رفت و آمد به منزلشان را کاهش دهند؛ اما نباید خطر رو به روی هم قرار دریافت آب و برق در کولر ها را دست کم گرفت و باید ضمن رعایت پروتکل های بهداشتی از افراد متخصص در این زمینه یاری گرفت.
سید جلال ملکی -سخنگوی سازمان آتش نشانی تهران- در گفت و گو با خبرنگاران، درباره خطرات راه اندازی نا ایمن وسایل خنک نماینده ای مثل کولر های آبی و گازی اظهار کرد: روزهای گرم سال فرارسیده و در این روزها هموطنان اقدام به راه اندازی وسایل خنک نماینده منازل و محل کار خود می نمایند.
وی ادامه داد: بعضی از ساختمان های جدید مجهز به سیستم های حرارتی و برودتی مرکزی هستند که تنظیم دما در تمام ساختمان بوسیله همان سیستم انجام می گردد؛ البته بعضی از هموطنان نیز در واحد خود از کولرهای گازی استفاده می نمایند که برای راه اندازی حتماً باید از افراد متخصص و نمایندگی های مجاز یاری بگیرند. در واقع تنها کاری که خود هموطنان می توانند بدون یاری دریافت از متخصصان انجام دهند شستشوی قاب و بدنه دستگاه است و دست بردن در سیستم برق و کمپرسور این دستگاه ها کاری خطرناک و کاملاً تخصصی است.
وی با اشاره به آمار بالای استفاده از کولرهای آبی گفت: غالب هموطنان در سراسر کشور هنوز از کولرهای آبی استفاده می نمایند و بسیاری از آنان نیز، خود، شخصاً اقدام به راه اندازی و سرویس این وسایل می نمایند.
ملکی اظهار کرد: آب و برق همیشه در جنگ بوده و هر جا که مقابل یکدیگر قرار گیرند خطر ساز هستند. این دو نه تنها در مورد کولرها، بلکه در هر موردی که بدون مهندسی در کنار یکدیگر قرار گیرند حوادث جبران ناپذیری را به وجود می آورند. کمی بی احتیاطی در راه اندازی کولرها نیز موجب وقوع حوادث ناگواری می گردد. همه ساله با آغاز فصل گرما حوادث مربوط به کولرها افزایش پیدا می نماید و این به آن خاطر است که اغلب کسانی اقدام به راه اندازی کولرهای خود می نمایند که از تخصص لازم برخوردار نیستند.
سخنگوی سازمان آتش نشانی تهران ادامه داد: بیشترین حوادث مربوط به کولرها به دو دسته برق گرفتگی و آتش سوزی تقسیم می گردد که عمده آن ها پایه برقی دارد. یعنی غالب این حوادث یا مستقیماً ناشی از برق کولر است یا منشاء برقی دارد.
ملکی با بیان اینکه اگر هموطنان تخصصی در زمینه راه اندازی کولرها ندارند، حتماً باید در این زمینه از افراد متخصص یاری بگیرند، گفت: حتما باید شرایط ظاهری کولر آنالیز گردد. اگربیش از حد فرسوده و پوسیده شده و توانایی کارکرد بیشتر را ندارد باید نسبت به تعویض آن اقدام کرد. بدنه پوسیده، خرد و شکسته شده می تواند باعث پاره شدن پوسته روی سیم ها گردد که این خود موجب خطارت بسیاری است.
وی توضیح داد: حتما باید در حین خاموش بودن کولر، نسبت به سرویس و راه اندازی آن اقدام کرد.
سخنگوی سازمان آتش نشانی تهران با تاکید بر اینکه خطرناک ترین بخش راه اندازی کولرها، برق آن است گفت: در حین وصل کردن سیم فاز و نول باید بسیار دقت کرد. به این منظور فقط و حتما باید از فازمتر استفاده کرد. موارد زیادی پیش آمده است که به دلیل عدم تشخیص صحیح فاز و نول، آب داخل تشتک و بدنه کولر برق دار شده و به محض دست زدن به کولر، افراد دچار برق گرفتگی شدند.
وی تاکید بر اینکه باید سیم های برق سالم، استاندارد و متناسب با مصرف کولر بهره ببرید، اضافه کرد: گاهی برای یک کولر کوچک، از سیم ضعیف استفاده می گردد و بعد از مدتی تصمیم به تعویض کولر ضعیف با کولر قوی تر می گیرند که حتماً باید کابل برق کولر نیز تعویض شده و کابلی جدید، متناسب با کولر قوی جایگزین گردد.
ملکی با بیان اینکه باید از دستکاری در سیم کشی برق، استفاده از سیم های چند تکه سری شده و استفاده از نوارچسب خودداری کرد، ادامه داد: پمپ آب و دینام، دو وسیله برقی و خطرناک کولر هستند که به هنگام کار با آن ها باید بسیار دقت کرد.
وی ادامه داد: همچنین پوشش های پلاستیکی که روی پمپ آب، جعبه ترمینال برق و انتهای دینام وجود دارد برای جلوگیری از ریزش آب و اتصالی برق است. اگر این پوشش ها از بین رفته و معیوب است باید آن ها را تعویض کرد.
سخنگوی سازمان آتش نشانی تهران اظهار کرد: تسمه کولر باید کاملاً تنظیم باشد. اگر بیش از حد سفت شده باشد به دلیل فشاری که به دینام وارد می نماید می تواند باعث اتصالی و آتش سوزی دینام گردد. همچنین باید به این امر دقت کرد که بهتر است روی سوکت (پایه) های جعبه برق، پوشش لاستیکی برای جلوگیری از برق گرفتگی وجود داشته باشد. این پایه ها هرگز نباید زنگ زده و فرسوده باشند.
وی اظهار کرد: قبل از راه اندازی کولر، قطعات متحرک مثل بلبرینگ ها باید روغن کاری و روان کاری گردد اما از ریختن روغن روی دینام و پمپ آب باید خودداری گردد.
وی در مورد موارد دیگری برای راه اندازی کولر های آبی نیز گفت: پارچه برزنتی کولر پس از مدتی به دلیل آفتاب و باران، پوسیده شده و سوراخ می گردد و احتمال ورود پرندگان و حیوانات به داخل کانال کولر، در ایامی که کولر استفاده نمی گردد وجود دارد. بنابراین باید پیش از راه اندازی کولر از سلامت پارچه برزنتی و خالی بودن محفظه آن اطمینان حاصل کرد.
وی با بیان اینکه در موارد زیادی، نواقص و ایرادات برقی باعث بروز آتش سوزی پوشال ها و سیم های برق شده و دود و حرارت به وسیله کانال کولر، به داخل واحد نفوذ نموده است، گفت: هر زمانی که بوی سوختگی از کولر استشمام کردید بلافاصله دستگاه را خاموش نموده و آن را بازبینی کنید.
وی گفت: همچنین حتما باید شیلنگ آب و سیستم قطع کن آب (شناور) را نیز آنالیز کرد که نشتی نداشته باشد. وجود رطوبت در اطراف کولر بویژه اگر اتصالی برق داشته باشد خطر برق گرفتگی را تا چند متر به اطراف گسترش می دهد.
وی با اشاره به استفاده همزمان از چند وسیله برقی گفت: استفاده از کولر به همراه چند وسیله برقی دیگر بویژه در ساعات پیک مصرف، می تواند فشار مضاعفی را به کنتور برق منزل وارد نموده و خسارات و حوادثی را به بار آورد. توان کنتور و میزان مصرف دستگاه ها را مد نظر داشته باشید.
وی در مورد سایر حوادثی که ممکن است حین راه اندازی کولر ها رخ دهد، گفت: گاهی خطرات مربوط به موارد برقی نمی گردد. در مواردی کولرها در نقاط مرتفعی مانند دیوار ساختمان، بالکن و لبه پنجره ها قرار گرفته و افراد برای سرویس کولر باید در نقاط خطرناکی که احتمال سقوط وجود دارد قرار بگیرند. در چنین مواقعی باید به جای ایستادن در لبه بالکن و پنجره ها از نردبان یا چهارپایه استفاده کرد و یا حتماً خود را با طناب و ریسمان محکم به نقطه ای وصل کرد.
ملکی درپایان گفت: کولر و سایر وسایل موجود، برای تامین آسایش و آرامش ما هستند و ما باید با مصرف بهینه و مناسب، عمر این دستگاه ها و همچنین ایمنی و سلامت خود را تضمین کنیم.
منبع: خبرگزاری ایسنا