طرز تهیه آش ترش زنجان؛ دستور پخت اصیل و نکات کلیدی آش سنتی زنجانی

به گزارش تور آلمان ارزان، آش ترش زنجان یکی از غذاهای سنتی و محبوب استان زنجان است که با ترکیبی از حبوبات، سبزی های معطر، آلو و چاشنی های ترش درست می گردد. این آش برخلاف آش های معمول، با طعمی ملایم اما ترش، مناسب ذائقه کسانی است که در پی تجربه ای تازه از غذاهای محلی ایرانی هستند. در ادامه طرز تهیه آش ترش زنجان را مرحله به مرحله بخوانید تا در روزهای تعطیل، آن را درست کنید.

طرز تهیه آش ترش زنجان؛ دستور پخت اصیل و نکات کلیدی آش سنتی زنجانی

مواد لازم برای تهیه آش ترش زنجان

  • پیاز میانه 1 عدد
  • رب گوجه فرنگی 1 قاشق غذاخوری
  • هویج 1 عدد
  • سیب زمینی میانه 1 عدد
  • لبو میانه 1 عدد
  • سیب درختی 1 عدد
  • سبزی آش 400 گرم
  • عدس 1 پیمانه
  • لوبیا چیتی 1 پیمانه
  • نخود 1 پیمانه
  • آلو خشک 5 عدد
  • برگه زردآلو 5 عدد
  • رشته آشی به اندازه لازم
  • شیره انگور به اندازه لازم
  • سرکه به اندازه لازم
  • شکر به اندازه لازم
  • نمک به اندازه لازم
  • فلفل به اندازه لازم
  • زردچوبه به اندازه لازم
  • روغن به اندازه لازم

طرز تهیه آش ترش زنجانی

مرحله اول: حبوبات را آماده کنید

در اولین مرحله از طرز تهیه آش ترش زنجان مانند دستور تهیه آش گندم یزد باید به سراغ حبوبات بروید. پس نخود و لوبیا چیتی را به صورت جداگانه بشویید. آن ها را در ظرف های جداگانه تا حدی بپزید که نیم پز شوند. این مرحله باعث می گردد که در زمان پخت نهایی، حبوبات بهتر با سایر مواد ترکیب شده و طعم بهتری پیدا نمایند.

عدس برخلاف نخود و لوبیا، احتیاجی به خیساندن ندارد و می توان آن را بدون احتیاج به پخت اولیه، مستقیما در مراحل بعدی پخت به غذا افزود.

نکته: برای گرفتن نفخ حبوبات آش ترش تان می توانید آن ها را از شب قبل خیس کنید.

مرحله دوم: مواد پایه را آماده کنید

در دومین مرحله از طرز تهیه آش ترش زنجان باید به سراغ دیگر مواد اولیه بروید. پس پیاز، هویج، سیب زمینی، سیب و لبو را پوست بگیرید. آن ها را تمیز شسته و نگینی خرد کنید. حال در یک قابلمه اندازهی روغن بریزید تا داغ گردد. پیازها را داخل قابلمه بریزید. تا جایی تفت شان دهید که طلایی و سبک شوند.

در ادامه پیش بردن مراحل تهیه آش ترش، زردچوبه، فلفل و رب گوجه فرنگی را اضافه کنید تا عطر و رنگ پیازها آزاد گردد. هویج، سیب زمینی، سیب و لبو را هم داخل قابلمه بریزید. مواد را دقایقی با یکدیگر تفت دهید تا طعم ها به خوبی با یکدیگر ترکیب شوند. در نهایت پایه آش خوشمزه تان آماده است. اگر در پی طعم متفاوتی از آش هستید حتما طرز تهیه آش انار با لبو را امتحان کنید.

نکته: برای رنگ بهتر آش ترش تان می توانید لبو را در مراحل انتهای پخت اضافه کنید؛ کمی زمان پخت آش زیاد خواهد شد.

مرحله سوم: آب و حبوبات را آماده کنید

در سومین مرحله از طرز تهیه آش ترش زنجان، حبوبات نیم پز شده شامل نخود و لوبیا چیتی را به همراه عدس به قابلمه اضافه کنید. سپس حدود هفت تا هشت لیوان آب جوش به مواد بیفزایید تا فرآیند پخت سریع تر و با حفظ ارزش غذایی انجام گردد.

حال درِ قابلمه را نیمه باز بگذارید و اجازه دهید مواد با حرارت ملایم به آرامی بپزند تا طعم ها به خوبی در هم ترکیب شده و آش ترش تان جا بیفتد. اگر در پی غذاهای محلی اصیل هستید از طرز تهیه آش ترش مازندرانی محلی غافل نشوید.

مرحله چهارم: سبزی و چاشنی ها را اضافه کنید

در چهارمین مرحله از طرز تهیه آش ترش زنجان پس از آن که حبوبات به خوبی پخته و نرم شدند، سبزی آش را به قابلمه اضافه کنید. در ادامه، آلو خشک (آلبالو خشکه) و برگ زردآلو را هم به ترکیب داخل قابلمه بیفزایید تا طعمی ملایم، دلچسب و ملس به آش بدهند. طرز تهیه آلبالو خشکه خانگی را در خبرنگاران بخوانید تا با چهار روش خانگی آن را برای خود درست کنید.

درِ قابلمه را نیمه باز بگذارید و اجازه دهید آش با حرارت ملایم حدود 30 تا 45 دقیقه دیگر بپزد. این زمان برای جا افتادن کامل آش و ترکیب شدن طعم مواد با یکدیگر لازم است و نتیجه آن، یک آش خوش عطر، مغذی و خانگی خواهد بود. اگر دوست دارید برگه زردآلو را خودتان در منزل تهیه کنید، به راحتی و با خواندن طرز تهیه برگه زردآلو بازاری در منزل، آن را برای آش ترش زنجانی درست کنید.

مرحله پنجم: رشته آش و طعم دهنده ها را اضافه کنید

در پنجمین و آخرین مرحله از طرز تهیه آش ترش زنجان، در 15 دقیقه انتهای پخت، رشته آشی را به قابلمه اضافه کنید. توجه داشته باشید که افزودن رشته در این مرحله مانع از له شدن آن شده و بافتی مطلوب به آش می بخشد.

سپس ترکیبی از شیره انگور، سرکه و اندازه کمی شکر را به تدریج، به آش اضافه کنید. در این مرحله، مزه غذا را بچشید. حال با تنظیم اندازه مواد ترش و شیرین، طعمی متعادل و دلچسب بین ترشی و شیرینی ایجاد کنید. این ترکیب سنتی، طعم آش را خاص تر و دلپذیرتر می نماید. پیشنهاد ما خواندن طرز تهیه شیره انگور خانگی و کاملا بهداشتی است تا از آن در تهیه این آش ترش بهره ببرید.

نکات تکمیلی تهیه آش ترش زنجان

آش ترش زنجان یکی از غذاهای سنتی و اصیل استان زنجان است که با ترکیبی از حبوبات، سبزیجات، آلو خشک و چاشنی های طبیعی تهیه می گردد. طعم خاص و ملس این آش، آن را به گزینه ای محبوب در روزهای سرد سال تبدیل نموده است. رعایت بعضی نکات کلیدی در روند پخت می تواند کیفیت، طعم و ظاهر نهایی آش را به طرز چشم گیری بهبود ببخشد. در ادامه، به مهم ترین نکات تکمیلی برای تهیه هرچه بهتر این غذای سنتی خواهیم پرداخت.

سبزی آش ترش زنجان چیست؟

در تهیه آش ترش زنجان، استفاده از ترکیب درست سبزیجات نقش مهمی در حفظ طعم اصیل این غذای محلی دارد. سبزی اصلی این آش معمولا شامل تره، جعفری، اسفناج، گشنیز و در بعضی منطقه ها، برگ چغندر یا اندازه کمی شوید است. اگر به سبزی محلی زنجان دسترسی ندارید، می توانید همین ترکیب را با نسبت دلخواه بهره ببرید.

توجه داشته باشید که برخلاف بعضی دیگر از آش های ایرانی، در این دستور از نعناع خشک یا مرزه استفاده نمی گردد؛ این سبزی ها عطر و طعمی متفاوت به آش می دهند و ممکن است مزه سنتی و متعادل آش ترش زنجان را تغییر دهند. اگر در پی تهیه آش رشته هستید اما سبزی مخصوص آن را نمی دانید، مطلب سبزی آش رشته چیست را بخوانید.

زمان افزودن رشته

یکی از نکات کلیدی در طرز تهیه آش ترش زنجان، زمان افزودن رشته آشی است. اگر رشته ها زودتر از موعد ریخته شده یا بیش از حد هم زده شوند؛ احتمال له شدن یا از بین رفتن بافت آن ها زیاد است. در نتیجه آش ظاهر مطلوبی نخواهد داشت.

برای جلوگیری از این مشکل و حفظ بافت و شکل رشته ها توصیه می گردد رشته آشی را در 10 تا 15 دقیقه انتهای پخت اضافه کنید. پس از آن هم، آش را زیاد هم نزنید تا رشته ها سالم، کش دار و خوش ظاهر باقی بمانند. رعایت همین نکته ساده، تاثیر زیادی در تهیه یک آش ترش زنجانی اصیل، حرفه ای و چشم نواز خواهد داشت.

طعم دهی آش در دستور تهیه آش ترش زنجان

آش ترش زنجان با طعم ملس (ترش و شیرین) شناخته می گردد. مقدار شیره انگور، سرکه و شکر باید با دقت تنظیم گردد. بهتر است ابتدا اندازه کمی از هر کدام را اضافه نموده، آش را بچشید و به مرور طعم را به تعادل دلخواه برسانید. اگر شیره انگور ندارید، از کمی رب انار شیرین بهره ببرید اما مزه نهایی کمی متفاوت خواهد بود. به راحتی با خواندن مطلب طرز تهیه رب انار ملس خانگی، آن را در خانه درست کنید.

غلظت آش ترش زنجان

برخلاف بعضی آش ها، این آش باید غلظت داشته باشد. اگر در انتها پخت احساس کردید آش بیش از حد رقیق است، اجازه دهید چند دقیقه بدون در بجوشد تا به غلظت مطلوب برسد.

منبع: کتاب کاله
انتشار: 25 مرداد 1404 بروزرسانی: 25 مرداد 1404 گردآورنده: berlinro.ir شناسه مطلب: 2660

به "طرز تهیه آش ترش زنجان؛ دستور پخت اصیل و نکات کلیدی آش سنتی زنجانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آش ترش زنجان؛ دستور پخت اصیل و نکات کلیدی آش سنتی زنجانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید