با انواع آش شب یلدا و طرز تهیه آن ها آشنا شوید
به گزارش تور آلمان ارزان، شب یلدا برترین فرصت برای تهیه انواع دسر و غذای خوشمزه و سرو کردن آن ها با خانواده است. اگر برایتان سوال است که شب یلدا چی بپزم؟ می توانید علاوه بر غذاها و دسرهای مختلف انواع آش را تهیه کنید. شما می توانید بسته به ذائقه و محل سکونتتان آش های مختلفی تدارک ببینید. هر یک از این آش ها با مواد اولیه متفاوتی تهیه می شوند و بعضی از آن ها آش سنتی منطقه مشخصی از کشورمان هستند. در طرز تهیه آش شب یلدا مانند آش شولی، آش اوماچو و آش لبو از لبو استفاده می گردد. برای آشنایی بیشتر با انواع آش شب یلدا در این مقاله از خبرنگاران مگ همراه ما باشید.

طرز تهیه آش انار شب یلدا
شب یلدا را در شیراز نمی توان بدون آش انار سپری کرد. این آش را علاوه بر شب یلدا می توان در تمام شب های پاییز و زمستان سرو کرد. آش انار شب یلدا همراه با گوشت قلقلی در عرض 2 ساعت آماده می گردد. در ادامه به مواد مورد احتیاج برای تهیه این آش شب یلدا برای 4 الی 6 نفر نوشته شده است.
مواد اولیه آش انار شب یلدا
عنوان | اندازه |
پیاز بزرگ | 2 عدد |
آرد برنج یا برنج نیم دانه | 2 پیمانه |
آب | 4 پیمانه |
آب انار | 3 پیمانه |
رب انار | 2 قاشق غذاخوری |
لپه | 1 پیمانه |
سبزی آش | 500 گرم |
سیر | 2 حبه |
گوشت چرخ نموده | 200 گرم |
نمک و ادویه | به اندازه لازم |
مراحل تهیه آش انار شب یلدا
- لپه را در ظرفی خیس کنید. سپس در قابلمه ای اندازهی آب ریخته و لپه را به آن اضافه کنید. برنج نیم دانه را به لپه اضافه کنید.
- پس از کمی نرم شدن برنج سبزی آش را نیز به مواد درون قابلمه اضافه کنید تا بپزد. این مرحله نیم ساعت طول می کشد.
- یک عدد پیاز را رنده کنید. سپس گوشت چرخ نموده، اندازهی نمک و ادویه به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. گوشت را به شکل قلقلی های کوچک در بیاورید. قلقلی ها را در ظرفی چیده و ظرف را برای نیم ساعت الی یک ساعت درون یخچال قرار دهید.
- گوشت ها را در اندازهی روغن تفت دهید و سپس به مواد آش اضافه کنید.
- پیاز و سیر را خرد کنید و تفت دهید. آن ها را نیز داخل قابلمه آش بریزید.
- آب انار و رب انار را به آش اضافه کنید و درب قابلمه را بگذارید. پس از یک ساعت می توانید آش را سرو کنید. نوش جان!
برای مطالعه بیشتر: طرز تهیه آش انار بدون گوشت
طرز تهیه آش کشک شب یلدا
آش کشک یکی از ساده ترین آش ها است که شما می توانید از آن به عنوان پیش غذا یا شام شب یلدا بهره ببرید. درست کردن این آش مخصوص شب یلدا به سه ساعت زمان احتیاج دارد.
مواد لازم برای تهیه آش کشک شب یلدا
عنوان | اندازه |
نخود | 1 پیمانه |
لوبیا قرمز | 1 پیمانه |
لوبیا چیتی | 1 پیمانه |
عدس | 2 پیمانه |
سبزی آش | نیم کیلوگرم |
پیاز بزرگ | 1 عدد |
کشک | به اندازه دلخواه |
نعنا | به اندازه دلخواه |
مراحل تهیه آش کشک شب یلدا
- حبوبات را از شب قبل و در ظرف های جداگانه خیس نموده و هر دو ساعت یک بار آب آن ها را عوض کنید. سپس در قابلمه ای اندازهی آب بریزید و حبوبات را به آن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت میانه قرار دهید تا مواد بپزند.
- پس از نرم شدن حبوبات سبزی آش را به آن ها اضافه کنید.
- اندازهی آرد (حدود 2 قاشق غذاخوری) را در آب حل کنید و به آش اضافه کنید تا آش شما لعاب بیشتری داشته باشد.
- در نهایت رشته آش و کشک را به مواد درون قابلمه اضافه کنید.
- پیازها را خرد کنید و تفت دهید. اندازهی از آن را درون آش بریزید. آش شما آماده سرو است. آن را با پیاز داغ، نعنا داغ و اندازهی کشک تزیین و سرو کنید. نوش جان!
طرز تهیه آش کدو
کدو حلوایی جزو سبزیجات محبوب مازندرانی ها است. مازندرانی ها از این کدو در تهیه انواع آش، پلو و خورشت استفاده می نمایند. آش کدو حلوایی، آش مخصوص شب یلدا است که برای پخت به 3 ساعت زمان احتیاج دارد.
مواد لازم برای تهیه آش کدو
عنوان | اندازه |
عصاره گوشت | 1 پیمانه |
کدو حلوایی کوچک | 1 عدد |
نخود | 1 پیمانه |
گندم | 1 پیمانه |
جو پرک | نصف پیمانه |
آلو برغان | به تعداد دلخواه |
نمک و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
مراحل تهیه آش کدو
- نخود و گندم را از شب قبل خیس کنید و سپس در قابلمه ای بپزید.
- کدو حلوایی را همراه با اندازه کمی آب بپزید. آن را خرد یا میکس کنید و همراه با عصاره گوشت، نخود و گندم پخته در قابلمه ای بریزید.
- آلوی برغان را در اندازهی آب گرم خیس کنید. سپس به مواد درون قابلمه اضافه کنید.
- پس از یک ربع آش کدوی شما آماده است. نوش جان!
طرز تهیه خشیل آش مخصوص شب یلدا
خشیل یکی از پیش غذاهای خوشمزه اردبیلی و چیزی شبیه به هَلیم است. مواد لازم برای تهیه این پیش غذا عبارت اند از:
عنوان | اندازه |
بلغور گندم | 4 قاشق غذاخوری |
آرد | 4 قاشق غذاخوری |
زردچوبه و نمک | نصف قاشق چای خوری از هر کدام |
آب | 6 لیوان |
شکر و دارچین | به اندازه لازم |
کره یا روغن حیوانی یا روغن کرمانشاهی | 50 گرم |
مراحل تهیه خشیل
1. بلغور گندم را یک ساعت در آب خیس کنید. سپس بلغور را همراه با 3 لیوان آب و اندازهی زردچوبه در قابلمه ای بریزید تا با حرارت میانه بپزد. در این مرحله نباید درب قابلمه را روی آن قرار دهید.
2. نیمی از کره یا روغن کرمانشاهی و حیوانی را به بلغور پخته شده اضافه کنید.
3. سپس آرد را در 2 لیوان آب سرد حل کنید و به بلغور پخته شده اضافه کنید. مواد را مدام هم بزنید تا آردها گوله نشوند. در این مرحله اندازهی نمک به مواد درون قابلمه اضافه کنید.
4. خشیل را درون ظرف های دلخواه خود بریزید و مخلوط شکر و دارچین را همراه با کره به مواد اضافه کنید. نوش جان!
برای مطالعه بیشتر: طرز تهیه آش گوجه
طرز تهیه آش کلم برگ
آش کلم یکی از غذاهای محبوب آذری ها است که شما می توانید برای شب یلدا آن را آماده کنید. در تهیه این آش از کلم برگ سفید استفاده می گردد. برای تهیه آش کلم برگ به 3 ساعت زمان احتیاج دارید. در ادامه به مواد اولیه مورد احتیاج برای تهیه این آش مخصوص شب یلدا برای دو نفر و طرز تهیه آن پرداخته ایم.
مواد لازم برای تهیه آش کلم برگ
عنوان | اندازه |
پیاز | 2 عدد |
کلم برگ کوچک | نصف یک عدد |
سبزی آش | 1 پیمانه |
نخود | نصف پیمانه |
بلغور گندم | یک سوم پیمانه |
ماست | 2 قاشق غذاخوری |
نمک | 1 قاشق چای خوری |
فلفل سیاه و زردچوبه | نصف قاشق چای خوری |
مراحل تهیه آش کلم برگ
- نخود را از شب قبل در اندازهی آب خیس کنید. سپس همراه با بلغور گندم، آب و نمک درون قابلمه ای بریزید. قابلمه را روی حرارت میانه قرار دهید تا مواد بپزند.
- بعد پیازها را خرد کنید و تفت دهید. اندازهی زردچوبه و نعنا خشک به پیاز اضافه کنید و مجدد تفت دهید.
- اندازهی آب جوش را همراه با کلم و سبزی آش درون قابلمه ای دیگر بریزید تا خوب بپزند.
- پس از پخته شدن کلم و سبزی، نخود و بلغور گندم را به آن اضافه کنید. درب قابلمه را بزنید. پس از نیم ساعت آش شما آماده است. می توانید آن را با ماست، پیاز داغ و نعنا داغ سرو کنید. نوش جان!
برای خوشمزه تر و مقوی تر شدن آش کلم می توانید از عصاره گوشت در تهیه این آش مخصوص شب یلدا بهره ببرید.
طرز تهیه آش چغندر و اسفناج
چغندر یکی از خوراکی های اصلی شب یلدا است. علاوه بر این که می توان چغندر را به شکل بخارپز استفاده کرد می توان از آن در تهیه انواع آش و دسر استفاده کرد. برای تهیه این آش مخصوص شب یلدا به 2 ساعت زمان احتیاج دارید.
مواد لازم برای تهیه آش چغندر و اسفناج
عنوان | اندازه |
چغندر بزرگ | 1 عدد |
عدس | نصف پیمانه |
برنج نیم دانه | نصف پیمانه |
اسفناج خام | 2 پیمانه |
نمک، فلفل و زردچوبه | به اندازه لازم |
لوبیا | نصف پیمانه |
ماش | نصف پیمانه |
رب انار | به اندازه دلخواه |
پیاز | 1 عدد |
مراحل تهیه آش چغندر و اسفناج
1. حبوبات را در ظرف های جدا و در آب ولرم خیس کنید. پیاز را خرد کنید و تفت دهید.
2. اسفناج ها را بشویید و خرد کنید. چغندر را هم بشویید و به شکل مکعب های کوچک برش دهید. چغندر و اسفناج را با یکدیگر تفت دهید.
3. حبوبات را بپزید. سپس برنج نیم دانه و دو لیوان آب جوش را به آن اضافه کنید.
4. اسفناج و چغندر را به حبوبات پخته شده اضافه کنید. درب قابلمه را به صورت نیمه باز روی آن قرار دهید تا مواد بپزند. پس از جا افتادن مواد آش رب انار را به آن اضافه و آش را سرو کنید. نوش جان!
طرز تهیه آش شولی
شولی، آش مخصوص شهر کاشان است و در عرض 2 ساعت آماده می گردد. وجود مواد اولیه ای مانند چغندر به خوشمزه تر شدن این آش یاری می نماید.
مواد لازم برای تهیه آش شولی
عنوان | اندازه |
سبزی (ترکیبی از اسفناج و شوید) | 1.5 کیلوگرم |
چغندر میانه | 2 عدد |
عدس | 1 پیمانه |
پیاز میانه | 3 عدد |
آرد | 1 پیمانه |
سرکه | 4 قاشق غذاخوری |
نعنا خشک | 2 قاشق غذاخوری |
نمک | 1 قاشق غذاخوری |
زردچوبه | 1 قاشق چای خوری |
مراحل تهیه آش شولی
- چغندرها را بشویید و پوست آن ها را بگیرید. سپس با قسمت درشت آن ها را رنده کنید.
- اندازه آب درون قابلمه ای بریزید و چغندرها را به آن اضافه کنید تا نیم پز شوند.
- عدس را پاک کنید و بشویید. سبزی ها را نیز بشویید و خرد کنید. عدس و سبزی را به چغندرهای در حال پخت اضافه کنید.
- پیازها را بشویید و خرد کنید. سپس آن ها را سرخ کنید. نعنا خشک و زردچوبه را به پیاز سرخ شده اضافه کنید. پس از تفت خوردن، نیمی از پیاز داغ را به مخلوط چغندر و عدس اضافه کنید.
- 4 الی 5 لیوان را آب را آرام آرام به آرد اضافه کنید و خوب هم بزنید. آرد باید شبیه به دوغ گردد. سپس مایع به دست آمده را به مواد درون قابلمه اضافه کنید. قبل از اضافه کردن آب مطمئن شوید عدس و سبزی پخته اند. مواد را مدام هم بزنید تا آرد گوله نگردد.
- نمک، پیاز داغ و سرکه را به مواد درون قابلمه اضافه کنید. پس از یک ربع الی 20 دقیقه آش شولی شما آماده است. نوش جان!
طرز تهیه آش اوماچو
اوماچو یا شولی کرمانی آش خوشمزه و مقوی است. این آش معمولا در روزهای ابتدایی بهار یا شب یلدا سرو می گردد. مدت زمان پخت آش اوماچو 90 دقیقه است. بنابراین اگر برای پخت آش عجله دارید اوماچو انتخاب خوبی برای شما خواهد بود. در ادامه به مواد اولیه و طرز تهیه این آش شب یلدا برای دو نفر اشاره نموده ایم.
مواد لازم برای تهیه آش اوماچو
عنوان | اندازه |
اسفناج | نیم کیلوگرم |
آب لبو | 1 لیوان |
عدس | نصف پیمانه |
آرد سفید | یک چهارم پیمانه |
پیاز | 1 عدد |
قره قروت | اندازهی |
نعنا خشک | 3 قاشق غذاخوری |
زردچوبه، نمک و فلفل قرمز | به اندازه لازم |
مراحل تهیه آش اوماچو
- اسفناج را بشویید و سپس خرد کنید. سپس اسفناج را همراه با 1 لیوان آب لبو و 4 لیوان آب در قابلمه ای بریزید تا بپزد.
- عدس را پاک کنید و بشویید. سپس در قابلمه ای جدا و با اندازهی آب آن را بپزید.
- پس از 20 دقیقه عدس بدون آب را به سبزی در حال پخت اضافه کنید. نمک، قره قروت و فلفل قرمز را نیز به مواد درون قابلمه اضافه کنید.
- یک لیوان آب سرد را آرام آرام به آرد اضافه کنید تا گلوله گلوله نگردد. پس از این که آرد شبیه به دوغ شد آن را نیز به مواد درون قابلمه اضافه کنید.
- پیاز را بشویید. سپس آن را سرخ و خرد کنید. اندازهی از آن را به آش در حال پخت اضافه کنید. پس از نیم ساعت آش شما آماده است. می توانید آن را با به جای مانده پیاز داغ تزیین کنید. نوش جان!
طرز تهیه آش شیر ترکی (سوت آشی)
آش شیر ترکی را می توانید در تمامی روزهای سال سرو کنید. این آش علاوه بر این که میان وعده خوشمزه ای است، می توان از آن به عنوان یک وعده غذایی کاملی است. برای پخت آش شیر ترکی به 3 ساعت زمان احتیاج دارید. در ادامه به مواد اولیه مورد احتیاج برای تهیه این آش شب یلدایی و مراحل تهیه آن اشاره نموده ایم.
مواد مورد احتیاج برای تهیه آش شیر ترکی
عنوان | اندازه |
شیر | 1 کیلوگرم |
گندم بدون پوست | 300 گرم |
نخود | 60 گرم |
کشمش بی دانه و گردو | به اندازه دلخواه |
نمک و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
مراحل تهیه آش شیر ترکی
- گندم و نخود را همراه با اندازهی آب در ظرف ها جداگانه بریزید تا 24 ساعت استراحت نمایند. هر دو ساعت یک بار آب مواد را عوض کنید تا نفخ آن ها از بین برود.
- نخود و گندم را در قابلمه ای ریخته و یک لیتر آب به آن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت قرار دهیدو پس از به جوش آمدن آب، شعله آن را کم کنید.
- پس از پخته شدن گندم و نخود نمک و فلفل را به آن اضافه کنید. در این مرحله شیر را نیز به مواد اضافه کنید. مراقب باشید آش ته نگیرد یا سر نرود.
- بعد از چند دقیقه آش شما آماده است. می توانید آن را با کشمش و گردو تزیین و سرو کنید.
طرز تهیه آش لخشک
اگر سری به استان خراسان زده باشید احتمالا آش لخشک را سرو نموده اید. این آش پرطرفدار در عرض 2 ساعت آماده می گردد و شما می توانید آن را برای مهمانی های شب یلدا تهیه کنید.
مواد لازم برای تهیه آش لخشک
عنوان | اندازه |
سبزی آش | 4 پیمانه |
رشته لخشک | 1 پیمانه |
عدس | نصف پیمانه |
بلغور گندم | 1 پیمانه |
پیاز میانه | 3 عدد |
ماست سفت یا کشک | 1 پیمانه |
نعنا خشک | 1 قاشق غذاخوری |
سیر | 3 حبه |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به اندازه لازم |
مراحل تهیه آش لخشک
- عدس و بلغور گندم را از شب قبل خیس کنید. هر دو ساعت یک بار آب آن ها را عوض کنید تا نفخشان گرفته گردد.
- سپس عدس و بلغور را در قابلمه های جداگانه بپزید.
- پیاز و سیر را خرد کنید و در اندازهی روغن تفت دهید تا طلایی و برشته شوند.
- پس از پخته شدن بلغور و عدس آن ها را در یک قابلمه بریزید. سبزی آش را نیز به مواد اضافه کنید.
- با جا افتادن سبزی، رشته لخشک را به مواد اضافه کنید.
- پس از 20 دقیقه آش لخشک شما آماده است. نوش جان!
سخن آخر؛ با تهیه و سرو آش می توان شب سرد یلدا را زیباتر سپری کرد. برای همراه شدن با خانواده و عزیزان خود می توانید انواع آش مخصوص شب یلدا را تهیه کنید. برای تهیه بعضی از این آش ها تنها داشتن اندازهی حبوبات و سبزی آش کافی است. در این مقاله از خبرنگاران مگ آش مختلفی را به شما معرفی کردیم که شما بسته به ذائقه خود می توانید آن ها را در منزل تهیه کنید.
منبع: دیجیکالا مگ