غذاهای محلی مازندران همراه با دستور پخت
به گزارش تور آلمان ارزان، احتمالا شما هم اولین بار که نام مازندران به گوشتان خورده، به دریای خزر و خاویار ماهی فکر نموده اید. شاید هم هوس نموده اید اکبر جوجه را نوش جان کنید. غذاهای محلی مازندران به همین یک مرود ختم نمی گردد. مازنی ها مردمی خوش ذوق و خوش دست پخت هستند که از ساده ترین مواد غذایی، غذاها و دسرهای خوشمزه بسیاری تهیه می نمایند. در این مقاله از مجموعه مقالات خبرنگاران مگ به معرفی بیش از 10 نوع غذای محلی مازندران پرداخته ایم. با ما همراه باشید.
کدو بره، غذای مناسب گیاه خواران
برای تهیه کدو بره، به مواد غذایی ساده، مانند سیب زمینی، کدو سبز، گوجه فرنگی و پیاز ، احتیاج دارید. پیاز خرد شده را تفت دهید و پس از طلایی شدن مقداری نمک و زردچوبه به آن اضافه کنید. سیب زمینی ها را درون تابه ریخته و اجازه دهید به خوبی پخته شوند. در مرحله بعد کدوهای حلقه شده را به مواد اضافه نموده و به خوبی تفت دهید. با طلایی شدن کدو، گوجه های خرد شده و تخم مرغ را هم به مواد اضافه نموده و درب تابه را بگذارید تا تخم مرغ ها سفت شوند.
مواد لازم برای تهیه کدو بره مازندرانی
عنوان | مقدار |
کدو سبز (حلقه شده) | 5 عدد |
سیب زمینی (نگینی خرد شده) | 2 عدد |
گوجه فرنگی | 5 عدد |
تخم مرغ | 2 عدد |
پیاز | 1 عدد |
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
مرغ شکم پر، پرطرفدارترین غذای محلی مازندران
اگر همواره از تکه های مرغ مانند بال، کتف یا سینه برای پخت غذا استفاده می کنید، توصیه می کنیم این بار مرغ درسته را امتحان کنید. برای تهیه مرغ شکم پر به سبک مازندرانی باید پس از شستن مرغ، درون آن را کاملا تمیز کنید. بیرون مرغ را به ادویه و زعفران آغشته نموده و با یاری چاقویی تیز چند خط روی مرغ بزنید تا مواد به خورد آن رفته و مرغ نیز بهتر بپزد. مرغ را حداقل سه ساعت درون یخچال قرار دهید تا به خوبی طعم بگیرد. پیاز داغی کاراملی تهیه نموده و ادویه، سبزی معطر، آلو بخارا، زرشک و دانه انار را به آن اضافه کنید و تفت دهید. مواد را به یاری قاشق درون شکم بریزید و با نخ و سوزن ضدعفونی شده بدوزید. مقداری روغن درون قابلمه ای بزرگتر از مقدار مرغ ریخته و گوشت را در آن سرخ کنید. سپس نصف فنجان آب درون قابلمه ریخته و مرغ را بپزید.
مواد لازم برای تهیه مرغ شکم پر مازندرانی
عنوان | مقدار |
مرغ کوچک | یک عدد |
سبزی معطر | نیم کیلو |
پیاز | 2 عدد |
مغز گردوی خرد شده | 100 گرم |
زرشک یا دانه انار | یک قاشق غذاخوری |
آلو بخارا | 10 عدد |
زعفران، نمک، زردچوبه، فلفل و روغن | به مقدار لازم |
برای مطالعه بیشتر: طرز تهیه مرغ شکم پر
خورش ناردون، غذای اصیل مازندران
اگر به فکر غذایی خوشمزه و ایرانی برای شب یلدای خود هستید، از تهیه خورش انار مازندرانی غافل نشوید. برای تهیه این خورش، پس از تمیز کردن مرغ و شستن آن، باید آن را طعم دار کنید. سپس مرغ را برای سه ساعت در یخچال قرار دهید تا به خوبی طعم دار گردد. مرغ را پس از استراحت کافی، درون مقداری کره آب شده تفت دهید تا طلایی گردد. پیازها را در قابلمه ای دیگر همراه با کره تفت دهید تا کاراملی و طلایی شوند. سپس مرغ و رب و آب انار را به پیازها اضافه نموده و اجازه دهید با حرارت ملایم بپزند. برای جا افتادن خورش تقریبا به دو ساعت زمان احتیاج دارید. در دقیقه های پایانی پخت، ده دقیقه آخر، دانه های انار را به خورش اضافه کنید و این غذای محلی مازندران را نوش جان کنید.
مواد لازم برای تهیه خورش ناردون
عنوان | مقدار |
مرغ | یک کیلوگرم |
دانه انار | یک لیوان |
سیر | 4 حبه |
آب انار | یک لیوان |
کره | 50 گرم |
پیاز میانه | 2 عدد |
زعفران، نمک، فلفل، زردچوبه، پودر گشنیز | به مقدار لازم |
برای مطالعه بیشتر: طرز تهیه مرغ ناردونی؛ خورش خوشمزه و اصیل شمالی برای شب یلدا
مِلا قورمه، غذای ساده مازندرانی
در فرهنگ ما ایرانی ها، بادمجان از جمله مواد غذایی پرکاربرد است. برای تهیه ملا قورمه مازندرانی، ابتدا پیازها را نگینی خرد نموده و تفت دهید تا طلایی رنگ شوند. سپس نمک، فلفل، زردچوبه و جعفری خشک را به آن اضافه نموده و کمی تفت دهید. بادمجان ها و گوجه ها را پس از پوست گرفتن و خرد کردن به مواد اضافه کنبد. مقداری آب جوش به مواد درون قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید برای حدود 2 ساعت مواد روی حرارت ملایم باشند. در مرحله آخر می توانید از مقداری آب نارنج، آب غوره یا آب لیمو برای طعم گرفتن غذا بهره ببرید. این غذای مازندرانی را می توانید همراه با نان یا همراه با کته نوش جان کنید.
مواد لازم برای تهیه مِلا قورمه مازندرانی
عنوان | مقدار |
بادمجان | 3 عدد |
پیاز | 1 عدد |
گوجه فرنگی | 5 عدد |
آب نارنج، آب غوره یا آب لیمو | یک فنجان |
آب جوش | دو لیوان |
نمک، فلفل، زردجوبه، نعناع، جعفری خشک | به مقدار لازم |
برای مطالعه بیشتر: طرز تهیه آش انار بدون گوشت
آش گزنه، پیش غذای محلی مازندرانی مناسب افراد دیابتی
اگر قصد تهیه کردن غذایی مناسب همه فصل ها را دارید، از درست کردن آش گزنه غافل نشوید. این غذای محلی مازندرانی را می توانید برای مناسبت های مختلفی چون شب یلدا، چهارشنبه سوری و … تهیه کنید. برای پختن آش گزنه باید پس از خرد کردن سبزی ها و گزنه، آن ها را همراه حبوبات، کدو حلوایی و چغندر در یک قابلمه بپزید. سپس پوست سیرها را جدا و آن ها را رنده کنید. پس از پخته شدن مواد درون قابلمه ماست، سیر، رشته آش و ادویه ها را به آن ها اضافه کنید.
مواد لازم برای تهیه آش گزنه مازندرانی
عنوان | مقدار |
کدو حلوایی | 100 گرم |
ماست | 1 کیلوگرم |
گزنه، گشنیز و جعفری | 100 گرم |
چغندر | 50 گرم |
لوبیا سفید | 30 گرم |
باقلای پوست گرفته شده، عدس و نخود | 50 گرم (از هر کدام) |
نمک، فلفل سیاه و زرد چوبه | به مقدار دلخواه |
رشته | رشته به مقدار لازم |
خورش اسپناساک، خورش اسفناج مازندرانی
استفاده از انواع سبزی در تهیه غذا، نه تنها به سلامت تر شدن غذا یاری می نماید بلکه تاثیر بسیاری در طعم آن نیز دارد. اسفناج یکی از این سبزیجات مقوی و خوش طعم است. برای تهیه خورش اسپناساک مازندرانی کافی است اسفناج های شسته شده را خرد کنید. سپس گوشت گوسفندی یا مرغ را خرد نموده و پس از تفت دادن سیر و پیاز گوشت ها را نیز تفت دهید. پس از طلایی شدن گوشت ها اسفناج و سبزیجات معطر را به آن اضافه نموده و تفت دهید. درب قابلمه را گذاشته و اجازه دهید خورش برای حدود 2 ساعت روی حرارت ملایم قرار داشته باشد. در صورت تمایل می توانید برای ترش تر شدن غذا به آن رب انار یا رب نارنج اضافه کنید. خورش اسپناساک مازندرانی را می توان همراه برنج یا نان سرو کرد.
مواد لازم برای تهیه خورش اسپناساک مازندرانی
عنوان | مقدار |
گوشت (قرمز یا مرغ) | 300 گرم |
اسفناج | 1 کیلوگرم |
سبزی معطر | 300 گرم |
سیر | 3 حبه |
پیاز میانه | 2 عدد |
نمک، زردچوبه و ادویه | به مقدار لازم |
هویج | در صورت تمایل |
برای مطالعه بیشتر: طرز تهیه خورش آلو اسفناج
آغوز مسما، غذای محلی مازندران با گوشت اردک
گوشت اردک، از جمله مواد غذایی حذف نشدنی از سفره مازندرانی ها است. آغوز مسما نیز یکی از غذاهای مازنی است که با این گوشت تهیه می گردد. برای تهیه آغوز مسما ابتدا باید گوشت اردک را به خوبی تفت دهید. سپس پیاز تفت داده شده را به آن اضافه کنید. مقداری آب را همراه دانه های انار و گردوی خرد شده به قابلمه اضافه کنید. خورش شما پس از دو ساعت آماده خواهد شد. قبل از این که خورش را از روی حرارت بردارید، رب انار ترش، نمک و زردچوبه را به آن اضافه کنید.
مواد مورد احتیاج برای تهیه آغوز مسما
عنوان | مقدار |
گوشت اردک | 600 گرم |
گردو | 200 گرم |
پیاز | دو عدد |
رب انار | 50 گرم |
دانه انار | 100 گرم |
نمک و زردچوبه | یک قاشق غذاخوری |
آب | 2 لیتر |
باقلا وابیج، باقلا قاتوق مازندرانی
اگر به استفاده از باقلا در غذاهای خود علاقه دارید، باقلا وابیج مازندرانی مناسب شما است. ابتدا باقلاهای پوست گرفته شده را تفت دهید. سپس سیر و شوید را به آن اضافه کنید. بعد از سرخ شدن تمام مواد مقداری آب اضافه نموده و اجازه دهید باقلاها به خوبی بپزند. پس از جمع شدن آب غذا تخم مرغ و نمک و ادویه را به مواد درون قابلمه اضافه کنید. پس از چند دقیقه باقلا وابیج شما آماده است. نوش جان!
مواد لازم برای تهیه باقلا وابیج
عنوان | مقدار |
باقلا | نیم کیلو |
سیر | 2 حبه |
تخم مرغ | 1 عدد |
شوید خشک | 2 قاشق غذاخوری |
نمک، زردچوبه و فلفل | به مقدار لازم |
برای مطالعه بیشتر: طرز تهیه باقلا قاتق اصیل گیلانی
نازخاتون، دسر محبوب مازندرانی
ترشی، کنارغذای محبوب بسیاری از ایرانی ها است. ترشی ها را می توان با انواع سبزی، کلم و … تهیه کرد. نازخاتون یکی از این دسرها و ترشی اصیل مازندران است. این ترشی علاوه بر کنترل فشار و چربی خون باعث تقویت حافظه و تصفیه خون خواهد شد. برای تهیه نازخاتون کافی است بادمجان های کباب شده را ساطوری کنید. سپس گوجه فرنگی ها را ریز کنید. بادمجان ها را به همراه آب انار یا آب غوره در قابلمه بریزید و آن را روی حرارت بگذارید. پس از غلیظ شدن مواد درون قابلمه سیر، نعناع و گلپر را به مواد اضافه کنید. در مرحله آخر، نوبت به ریختن گوجه ها درون قابلمه می رسد. پس از چند دقیقه نازخاتون شما آماده است. نوش جان! نازخاتون را می توانید با انواع غذا میل کنید.
مواد لازم برای تهیه نازخاتون
عنوان | مقدار |
بادمجان | 4 عدد |
گوجه فرنگی | 3 عدد |
سیر | 8 حبه |
آب غوره | 3 قاشق غذاخوری |
نعناع خشک | 1 قاشق چای خوری |
آب انار | 2 قاشق غذاخوری |
گل پر | به مقدار لازم |
برای مطالعه بیشتر: روش تهیه ترشی ربی خوشمزه
سخن آخر
در فرهنگ غنی ایران، انواع هنرها، از نقاشی گرفته تا آشپزی را می توان یافت. در میان غذاهای پرطرفدار هر شهر و استان نباید از غذاهای محلی مازندران غافل شد. غذاهایی که با گوشت یا بدون گوشت و با انواع سبزیجات تهیه می گردد. آش گزنه، اسپناساک، کدو بره، خورش ناردون و نازخاتون از خوشمزه ترین غذاهای محلی مازندران هستند. دستور پخت هر یک از غذاها نیز نوشته شده است.
منبع
incredibleiran.com
منبع: دیجیکالا مگ