چند قدم تا جان دریافت صنایع دستی
به گزارش تور آلمان ارزان، بیگانه ها و غریبه ها بیشتر از ما می شناسندشان، هم فرش بافی، ورشوسازی، گلیم بافی و ... را، هم زنان و مردان لر و هنرشان را. هنرهایی ظریف که ظرافتشان همه را به خشوع در برابر محصولات این هنرها واداشته است.

ایستادگی و پایمردی زنان و مردان لر و مشقتی که در راه استمرار و زنده ماندن هنر صنایع دستی به خرج می دهند، ستودنی است. دست هایی که خلق می نمایند و هنر و صنعت را در هم می آمیزند، رنگ ها را به سر شوق می آورند و با ترکیبشان هر چشمی را به خود خیره می نمایند، هر آنچه بی ارزش است را ارزش می بخشند و با سرانگشتان خود تار بی نقش و نگار را جان می دهند تا آنچه حاصل دست های هنرمند آن هاست، پشت ویترین مغازه ها و میان خانه ها و آن سوی مرزها جلوه گری کند و نشان از هنر لری و ایرانی داشته باشد.
زنانی و مردانی غیور که تقریباً در بدترین شرایط حمایتی، هنوز با هنرشان وداع ننموده اند! اما اگر حواسمان نباشد چه هنرها که به واسطه این گونه وداع ها ترک می شوند و به مرور از یاد می روند.
به گزارش خبرنگاران ، وقتی حتی حال صنعتی ترین صنایع اقتصادی و تجاری و... ما خوب نیست در این وضعیت اغما یا نقاهت، عده ای از زنان و مردان لر صنایع دستی را به عنوان تنها راه معیشت خویش انتخاب نموده اند. صنایع دستی که می تواند بازار جذاب و مطلوبی برای رونق اقتصادی و حرکت در مسیر حمایت از فراوری ملی باشد، ظرفیتی مغفول مانده که جهاد دانشگاهی به عنوان مجری اجرای طرح مشاغل خانگی درصدد است تا آن را احیا کند.
صنایع دستی لرستان و دغدغه ای به نام فروش
حسنوند از هنرمندان فرش باف لرستان در میزگرد هنرمندان صنایع دستی استان با رئیس جهاد دانشگاهی و مدیرعامل شرکت رابین گفت: با سابقه 20 ساله ای که در فراوری گلیم دارم مهم ترین مشکل هنرمندان این حوزه را درزمینه بازاریابی و فروش می دانم.
لزوم حمایت از فرش بافان لری
وی ادامه داد: باید برای هنرمندان صنایع دستی استان راهی برای فروش و به روز شدن محصولات در نظر گرفته گردد و کلاس های حمایتی برای ما گذاشته گردد تا ما هم به بتوانیم ادامه فعالیت کنیم و محصولاتمان را صادر کنیم. با توجه به پتانسیل جهاد دانشگاهی، این نهاد می تواند درزمینهٔ آموزش پیش قدم گردد.
حسنوند با بیان اینکه کسانی که دغدغه اشتغال دارند، ثوابشان از حج رفتن بیشتر است، اضافه نمود: هنرمندان صنایع دستی به دنبال ایجاد اشتغال هستند و باید آنها را حمایت کرد.
فرش دست بافت لری بافرش تبریز برابری می نماید
این فراورینماینده فرش لری یادآور شد: نمونه فرش های لرستان با فرش تبریز برابری می نماید و حتی گاهی اوقات برخی کارشناسان تشخیص نمی دهند که فرش دست بافت ما کار هنرمند لر است یا کار فرش باف تبریزی.
وی اعلام نمود: باوجود تحریم ها باید به فکر بازارهای جدید برای محصولات صنایع دستی استان باشیم.
وعده هایی که روی زمین ماند
معصومه ظهرابی، رئیس اتحادیه صنایع دستی لرستان نیز گفت: طرح های مشاغل خانگی که در گذشته اجرایی می شد دردی از دردهای هنرمندان صنایع دستی استان و کشور دوا نکرد و وعده ها روی زمین ماندند. به نظر می رسد طرح الگوی نوین توسعه و ساماندهی مشاغل خانگی که جهاد دانشگاهی مجری آن است، برنامه های بهتری برای صنایع دستی استان، آموزش هنرمندان و هنرجویان این حوزه و بازاریابی محصولاتمان دارد.
صنایع دستی مغفول مانده احیا شوند
وی ادامه داد: صنایع دستی زیادی در لرستان وجود دارد که فرش و گلیم نمونه بارز آن هاست اما بااین حال برخی از صنایع دستی استان مانند گیوه بافی و نواربافی سال هاست که فراموش گردیده اند و هنرمندان صنایع دستی در این حوزه ها فعالیت ندارند.
ظهرابی اضافه نمود: همچنین هنرمندان صنایع دستی مشکل ابزار و مواد اولیه دارند و این قضیه باعث گردیده که فراوری این حوزه افت کند.
صنایع دستی اشتغال و پول به وجود می آورد
شهریار میناگر از هنرمندان صاحب نام در حوزه ورشوسازی نیز گفت: صنایع دستی استان ظرفیت بسیار بالایی دارد و توجه به این صنایع باعث درآمدزایی برای مردم لرستان می گردد.
وی ادامه داد: صنایع دستی به عنوان صنایعی بدون سروصدا و دود به وضعیت اشتغال استان یاری خواهد نمود و نباید از این ظرفی غافل شد.
بازارهای بزرگی برای فروش صنایع دستی کشور وجود دارد
سعید عباسی بنی، مدیرعامل شرکت رابین نیز با بیان اینکه پتانسیل های صنایع دستی کشور ما بسیار بالاست، گفت: اما محصولات این حوزه به دلایلی چون عدم برخورداری از کیفیت لازم، عدم تحقیق کافی از بازار و... در مرحله فروش با مشکل روبرو می شوند.
وی ادامه داد: تا زمانی که بازار فروش صنایع دستی کوچک باشد، نمی توانیم انتظار فروش بالا و مشتریان زیادی را داشته باشیم. فضای آنلاین فرصتی برای معرفی بیشتر محصولات صنایع دستی و فروش آنان در سطح کشور و دنیاست.
عباسی بنی اضافه نمود: یکی از دلایل عدم فروش صنایع دستی این است که محصولات این حوزه به روز نگردیده و احتیاجهای بازار در این بخش شناسایی نگردیده اند. به عنوان مثال هنوز فرش ایرانی با تم دوره صفوی و قاجار فراوری می گردد و این قضیه باعث گردیده بازار فروش این محصول را در برخی از کشورها از دست بدهیم.
این کارآفرین اظهار کرد: بازارهای بزرگی برای فروش صنایع دستی در داخل و خارج کشور وجود دارد که متأسفانه هنرمندان ما در این حوزه از آن غافل هستند، چراکه تحقیقات خوبی در این بخش صورت نگرفته است.
محصولات صنایع دستی را با بازار هماهنگ کنیم
مدیرعامل شرکت رابین اعلام نمود: باید بازار صنایع دستی را آنالیز کنیم و محصولاتمان را با آن هماهنگ کنیم.
تسهیلات چاره مسائل اقتصادی و فراوری نیست
دکتر سید علی نادر دهقانی الوار، رئیس جهاد دانشگاهی واحد لرستان نیز با اشاره به اینکه ما نیروی انسانی و ثروت داریم اما نمی توانیم آنها را با هم لینک دهیم، گفت: در این حوزه ضعف داریم و احتیاج است با شبکه سازی در چرخه فراوری این نواقص را برطرف کنیم.
وی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی مجری طرح الگوی نوین توسعه و تسهیل گر مشاغل خانگی کشور است، ادامه داد: جهاد دانشگاهی در این طرح سعی دارد نواقص موجود مشاغل خانگی کشور را باهدف تدوین مدل های عملیاتی و کارآمدتر آنالیز نماید. نقطه اتکا ما در این طرح پشتیبان ها هستند. اگر پشتیبان ها مسئولیت خود را به خوبی انجام دهند و در خط مقدم باشند، این طرح به موفقیت می رسد.
دهقانی الوار با یادآوری اینکه در لرستان 4500 متقاضی طرح مشاغل خانگی در سامانه ثبت نام نموده اند که اطلاعات 3500 نفر از آنها ارزیابی و تأیید شد، اضافه نمود: در ارزیابی که از متقاضیان ثبت نامی در این طرح انجام شد، لرستان رتبه سوم جذب متقاضیان را در بین 9 استان پایلوت این طرح کسب کرد.
لزوم شبکه سازی در فرآیند فراوری صنایع دستی
عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی لرستان با تأکید بر اینکه یکی از مهم ترین مسائل هنرمندان صنایع دستی بازار فروش محصولات است، اضافه نمود: با شبکه سازی در فرآیند فراوری و اشتغال می توان این نواقص را برطرف کرد. در لرستان نیز این مشکل گریبانگیر فراورینمایندگان صنایع دستی است و برای حل آن احتیاج است که برای محصولاتمان برند تعریف کنیم.
دهقانی الوار با بیان اینکه در حوزه صنایع دستی در لرستان با مسائلی چون آموزش توانمندسازی و مهارت آموزی نیروی کار روبرو هستیم، توضیح داد: در این راستا جهاد دانشگاهی در طرح مشاغل خانگی در راستای آموزش نیروهای متخصص و فنی اقدام خواهد نمود و این دوره های آموزشی برای پشتیبان های این طرح نیز برگزار می گردد.
رئیس جهاد دانشگاهی واحد لرستان با تأکید بر اینکه با توجه به شرایط حاکم بر جامعه ایجاد اشتغال و رونق فراوری در کشور بسیار بااهمیت است و اگر به این مرزوبوم وفاداریم و اگر نگران پیشرفت کشور باید در این راستا قدم برداریم، توضیح داد: هنرمندان صنایع دستی دلسوز کشورند و صنایع دستی شناسنامه و هویت ما هستند که در صورت ساماندهی چرخه فراوری این محصولات، بخش عمده ای از مسائل اشتغال کشور حل خواهد شد.
وی با اشاره به مشکل برخی از هنرمندان صنایع دستی در خصوص دریافت تسهیلات بانکی، اضافه نمود: تسهیلات راهکار اقتصاد و فراوری نیست؛ هنرمندان صنایع دستی برای حل مشکل تأمین مالی خود از ظرفیت سرمایه گذاران استفاده نمایند.
دهقانی الوار یادآور شد: جهاد دانشگاهی در طرح توسعه مشاغل خانگی نقش مشاور، پشتیبان، آموزش دهنده و رابط بین متقاضیان مشاغل خانگی و بازار فروش است و با اعتقاد به ضرورت و اهمیت الگوی نوین مشاغل خانگی با تمام وجود در این عرصه حضور و فعالیت داریم.
گزارش از: ساناز رباطی خبرنگار خبرنگاران، منطقه لرستان
منبع: خبرگزاری ایسنا