طرز تهیه کال کباب؛ با انار و سبزیجات معطر
به گزارش تور آلمان ارزان، کال کباب یکی از غذاهای خوشمزه مربوط به استان گیلان است که به عنوان پیش غذا مورد استفاده قرار می گیرد. ماده اصلی تشکیل دهنده این پیش غذای لذیذ، بادمجان است. البته در کنار آن از سیر و سبزیجات و گردو نیز استفاده می گردد. با توجه به ترکیباتی که در تهیه کال کباب به کار می رود، این پیش غذا را به یک غذای گیاهی و کاملاً سالم تبدیل نموده است به طوری که محدودیتی در خوردن آن برای هیچ کس وجود ندارد. در ادامه قصد داریم شما را با مواد لازم و طرز تهیه کال کباب گیلانی آشنا کنیم.
مواد لازم برای تهیه کال کباب :
- بادمجان: 1 کیلوگرم
- سبزیجات معطر: 1 پیمانه (سبزیجات معطری که در کال کباب استفاده می شوند عبارتند از: نعناع، خالواش و چوچاق)
- گردو: 1 پیمانه
- سیر: 5 عدد
- آب انار ترش: 1 پیمانه
- انار دانه شده: نصف پیمانه
- نمک و گلپر: به میزان لازم
کال کباب را بعلاوه به عنوان یک چاشنی در کنار غذاهای دیگری مانند باقلا قاتق و مرغ ترش می توانید میل کنید.
دستور تهیه کال کباب گیلانی :
- نعناع، خالواش و چوچاق را پاک کنید و بشویید و در آبکش قرار دهید تا آّب آن ها گرفته گردد و خشک شوند. سیرها را نیز پوست بگیرید و بشویید.
برای اینکه از دستور گیلانی تهیه کال کباب پیروی کنید، باید از ظرفی به نام نمکیار که از گِل درست شده است و مخصوص سابیدن سبزیجات، مغز گردو، برنج و گندم است، بهره ببرید. البته برای ساییدن سبزیجات در آن به سنگ مخصوص آن که سوسنگ یا مشت سنگ نامیده می گردد نیز نیاز دارید.
- انار، گردو، سبزیجات و سیر را در این ظرف سفالی کاملا بسابید. در صورتی که به نمکیار و سنگ مخصوص آن دسترسی ندارید، می توانید موارد بالا را به وسیله یک گوشت کوب، کاملاً بکوبید و کنار بگذارید.
- در مرحله بعد بادمجان ها را تمیز کنید و بشویید. سپس با استفاده از یک چاقو یک برش طولی در آن ایجاد کنید. سپس یک منقل را آماده کنید و بادمجان ها را بر روی زغال کباب کنید. در صورت عدم دسترسی به منقل می توانید از شعله اجاق گاز یا از فر اجاق گاز یاری بگیرید. اما توصیه می گردد که بادمجان ها را بر روی منقل کباب کنید، چون طعم بی نظیر و متفاوتی به کال کباب می دهد.
- در تهیه کال کباب بعد از اینکه بادمجان ها را کاملا کباب کردید، با استفاده از یک چاقو پوست آن ها را جدا کنید و سپس آن ها را بر روی تخته آشپزخانه قرار دهید و به صورت ساطوری یا به صورت له شده در بیاورید.
- بعد از اینکه بادمجان ها را ساطوری یا له کردید، آن ها را به همراه یک پیمانه آب انار و نمک و گلپر به ظرف موادی که قبلا آماده نموده اید، اضافه کنید و خوب هم بزنید.
- برای اینکه کال کباب بهتر جا بیفتد و مزه آن کاملا بی نظیر گردد. بهتر است بر روی ظرف یک سلفون بکشید و به مدت 2 الی 3 ساعت در یخچال قرار دهید تا مزه مواد کاملاً جا بیفتد.
- بعد از خارج کردن کال کباب آن را در یک ظرف زیبا بکشید و با دانه های انار آن را تزیین کنید و به عنوان یک پیش غذا یا چاشنی میل نمایید.
دقت کنید که کال کباب جز پیش غذاهای سرد محسوب می گردد و بر خلاف بیشتر پیش غذاهای ایرانیان مانند کشک بادمجان که به صورت گرم مصرف می گردد، می تواند باعث تنوع در مزه در بین غذاهای سفره گردد. با اینکه کال کباب غذای سردی است ولی طعم خوب ان آن را به یکی از پایه های ثابت سفره حتی در فصول سرد سال تبدیل نموده است.
نکات طلایی در تهیه کال کباب گیلانی :
اگر اولین بار است که می خواهید کال کباب درست کنید و یا تا الان از طعم کال کباب های خود راضی نیستید، این بار نکات زیر را رعایت کنید و تفاوت مزه در کال کباب را احساس کنید.
- سعی کنید از سبزیجات و سیر تازه در کال کباب بهره ببرید. چونکه تمام مزه این پیش غذا به سبزیجات و سیری که در آن استفاده می گردد، ربط دارد.
- اگر به سبزیجات محلی مانند خالواش و چوچاق دسترسی ندارید، فقط از نعنا بهره ببرید. دقت کنید که خیلی زیاد از نعناع استفاده نکنید زیرا این کار ممکن است باعث تلخ شدن غذا بگردد.
- اگر مزه سیر را خیلی دوست ندارید می توانید تعداد سیرهایی که استفاده می گردد را کم کنید. اما آن را از غذا حذف نکنید، چون یکی از طعم دهنده های اصلی کال کباب است.
- اگر به انار دسترسی ندارید و یا فصل انار نیست. می توانید از استفاده از دانه های آن در کال کباب صرف نظر کنید. بعلاوه اگر شما هم جز افرادی هستید که هسته های انار معده شما را اذیت می نماید، بهتر است از خوردن انار در این غذا صرف نظر کنید و از آن فقط برای تزئین کال کباب بهره ببرید.
- یکی از زیبایی های کال کباب علاوه بر مزه آن رنگ بسیار زیبا و صورتی کمرنگ آن است که به خاطر استفاده از آب انار در آن است، در صورتی که به آب انار دسترسی ندارید، می توانید از رب انار در کال کباب بهره ببرید. هر چند که کمی رنگ غذا را تیره خواهد نمود، اما مزه آن بسیار خوب خواهد شد.
- در صورت نبود آب انار می توان میزانی آبغوره به کال کباب اضافه نمود.
- کال کباب به عنوان یک غذای اشتها آور در شمال ایران شناخته می گردد که آن را در کنار غذاهایی مانند ماهی شور یا ماهی شکم پر سرو می نمایند.
- اگر نمی خواهید این غذا را فقط به عنوان پیش غذا مصرف کنید می توانید آن را در کنار برنج نیز مصرف کنید. در گیلان هم گاهی کال کباب را با برنج نیز سرو می نمایند.
- طرز تهیه کال کباب و میزان مواد لازم که به شما آموزش داده شد برای چهار نفر مناسب است. در صورت کم یا زیاد شدن افراد، نسبت مواد اولیه را تغییر دهید. این نسبت را می توانید بر اساس ذائقه هم تغییر دهید.
امیدواریم که از میل کردن این غذا لذت ببرید. نوش جان
منبع: اُکالا