گرمیجات؛ راهی برای محکم کردن دژ دفاعی بدن در مقابل کرونا
به گزارش تور آلمان ارزان، خبرنگاران/کردستان از همان ابتدای شیوع ویروس کرونا بازار توصیه های مراقبتی و نسخه پیچی های محلی و طب سنتی در کشور نیز حسابی داغ شد؛ توصیه هایی بدون اثبات علمی که مرهمی بر استرسی روزهای ابتدای شیوع ویروس کرونا بود.
شاید بسیاری از ماها به این توصیه ها نیز عمل کردیم و دلخوش شدیم به نوشیدن یک فنجان دمنوش داغ و دبش تا از شر ویروس کرونا خلاص شویم، اما سوال اینجاست که آیا خوردن خوراکی هایی با طبع گرم می تواند محافظی باشد در مقابل ویروس منحوس کرونا یا خیر؟
به گفته یک کارشناس و متخصص تغذیه در کردستان، تا به امروز تحقیقاتی علمی و منسجم مبنی بر تاثیر خوراکی ها، غذاها و دمنوش هایی با طبعی سرد و یا گرم بر کرونا صورت نگرفته و این بحث کاملا به شرایط بدنی افراد بستگی دارد.
سارا فوضی در گفت وگو با خبرنگاران اظهار کرد: متاسفانه افرادی که دارای بیماری های زمینه ای و یا مبتلا به کبد چرب، دیابت، بچه هایی با نقص ژنتیکی در ایمنی بدن و افراد مبتلا به بیماری های اتوایمیون بیشتر از سایر افراد مستعد انواع بیماری ها هستند.
وی بر این باور است که مصرف غذاهای مناسب و متناسب با فصل سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش علائم التهابی بدن خواهد شد و در فصول سرد سال نیز جدا از بحث بیماری کرونا ویروس، سبب عدم ابتلا به آنفلوآنزای فصلی و سرماخوردگی خواهد شد.
فوضی عنوان نمود: براساس مطالعات صورت گرفته در مورد مصرف بعضی از مواد غذایی و طبع آن تناقضات بسیار کمی وجود دارد و بهتر است در صورت استفاده از مواد غذایی با طبع سرد مصلحات غذایی را به آن اضافه کنیم تا طبع مواد غذایی تغییر پیدا کند.
وی ادامه داد: از آنجایی که سیستم ایمنی بدن دژ محکمی برای عدم ابتلا به ویروس کرونا محسوب می گردد؛ اصلاح رژیم غذایی، نوشیدن مایعات به مقدار زیاد، عدم استفاده از آب سرد، نوشیدن آب هم دمای بدن و مصرف آبمیوه طبیعی در این زمان بسیار موثر است.
فوضی توضیح داد: آر ان ای یا تک رشتەای نوعی مولکول مانند ویروس آنفلوآنزا است کە از لحاظ قدرت بیماری زایی سطح پایینی دارد و قدرت انتشار و واگیری بسیار بالایی دارد که خط اول مقابلە با این ویروس ها سیستم ایمنی بدن است و رعایت یک سری موارد سبب تقویت سیستم ایمنی بدن فرد خواهد شد.
وی در مورد غذاهایی با طبع سرد و گرم اضافه کرد: گرمی یا سردی غذاها و خوراکی ها بسته به طبع و مزاج افراد متفاوت است، اما با توجه به شرایط فصلی خوردن خوراکی ها و غذاهایی با طبع گرم و متناسب با فصول سال بر تقویت سیستم ایمنی بدن تاثیرگذار است.
به گفته این متخصص، خوردن حبوبات در فصول سرد سال که خود منشایی از پروتئین گیاهی، منابع غذایی حاوی روی و منیزیوم و پتاسیم و همچنین ترکیبات سالم به شدت توصیه می گردد؛ همچنین مصرف سبزیجات متناسب با فصل همچون اسفناج، کلم بروکلی، کلم برگ، چغندر و ترکیباتی همچون کدو حلوایی به شدت توصیه می گردد.
سارا فوضی اعلام کرد: از آنجایی که بعضی از این سبزیجات حاوی ویتامین c، ویتامین a و رنگدانه هایی همچون بتاکاروتن و آنتوسیانین هستند و همچنین بعضی از آن ها دارای طبعی سرد هستند بهتر آن است برای از بین بردن سردی اینگونه سبزیجات ها از ادویه های دارچین، زنجبیل و فلفل سیاه استفاده کرد.
فوضی تاکید نمود: هنگام مصرف ترکیبات غذایی با طبع سرد بهتر آن است که از مصلحات غذایی استفاده کنیم زیرا سیستم ریوی و تنفسی به غذاهایی با طبع سرد حساس است و تقویت سیستم ریوی نیز باید از طریق مصلحات غذایی انجام گردد اما تا به امروز تحقیق کامل و منسجمی مبنی بر سرکوب ویروس کرونا از طریق گرمیجات صورت نگرفته و هنوز صحت علمی آن اثبات نشده است اما خوردن گرمیجات می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن یاری کند.
وی عنوان نمود: در این دوران که ویروس کرونا بسیار شایع است لازم است که سیستم ایمنی خود را تقویت و از خوردن بیش از حد سردیجات به ویژه برای کسانی که خود دارای طبعی سرد هستند و سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن و سایر ارگان ها بدن خواهد شد امتناع کنیم.
فوضی اظهار کرد: مصرف مایعات هم دمای بدن، امتناع از مصرف آبمیوەهای صنعتی، مصرف آبمیوەهای طبیعی متناسب با فصل، امتناع از مصرف خوراکی های بسیار شیرین همچون شیرینی و شکلات که سم سیستم دفاعی بدن هستند می توانند به تقویت سیستم ایمنی فرد یاری نمایند همچنین رو هم خوری، اختلال در خوردن و عدم تنظیم ساعت فیزیولوژیک بدن می تواند در تضعیف سیستم ایمنی بدن موثر باشد.
به گفته این متخصص، خوردن دو نوع غذا با طبع سرد بە طور همزمان بە مقدار زیاد، خوابیدن طولانی مدت در عصرهای پاییز و زمستان، خوابیدن در غروب پاییز و زمستان بر سرد شدن بیش از حد بدن و افزایش درصد ابتلای افراد به بیماری های ویروسی موثر خواهد بود.
سارا فوضی تاکید نمود: از مصرف غذاها، ترکیبات و تنقلاتی همچون چیپس، پفک، سوسیس، کالباس و غذاهای شور باید به طور جد خودداری گردد.
وی بر اهمیت ویتامین های گروه B تاکید نمود و گفت: همچنین کمبود ویتامینD بر نقص سیستم ایمنی بدن موثر خواهد بود و لازم است که سطح سرمی ویتامین D در بدن شناسایی و از مکمل های رژیمی غذایی ویتامینD استفاده کرد.
این متخصص و کارشناس تغذیه بر این باور است که جدای از بحث ابتلا بە ویروس کرونا خوردن بیش از حد سردیجات در اشخاصی کە دارای طبعی سرد هستند و یا خوردن مواد غذایی به صورت سرد بر روی تمام ارگان های بدن تاثیرات منفی و سبب ایجاد بسیاری از بیماری ها و تضعیف سیستم ایمنی بدن خواهد شد و چنانچه سیستم ایمنی بدن ضعیف باشد بدن بیش از پیش مستعد انواع بیماری های التهابی، متابولیک و ویروسی خواهد بود.
سارا فوضی در ادامه سخنان خود اضافه کرد: استفاده از دمنوش های مناسب گیاهی در فصول سرد سال بسیار موثر است زیرا مصرف دمنوش های گیاهی بە دفع سموم از بدن و تقویت سیستم ایمنی بدن یاری خواهد نمود.
وی اظهار کرد: گرچه امروزە بازار بحث درباره استفاده از دمنوش های گیاهی در بسیاری از منابع و حوزە طب سنتی بسیار داغ است اما تا به امروز دلیل و سند کامل و محکمی مبنی بر اثبات این موضوع وجود ندارد کە نشان دهد دمنوش خاصی در درمان کرونا موثر است؛ اما لازم بە ذکر است کە مصرف دمنوش های گیاهی در دفع سموم بدن و کاهش علائم التهابی بدن بسیار موثر است.
فوضی توضیح داد: مصرف دمنوش های گیاهی نیازمند شناخت و دانش کافی و نیازمند مشورت با کارشناسان و متخصصان طب سنتی است زیرا ممکن است مصرف دمنوش های گیاهی همزمان با مصرف داروهای شیمیایی و داشتن بیماری خاص تداخل ایجاد کند.
وی در مورد معرفی چند دمنوش گیاهی موثر در تقویت سیستم ایمنی بدن برای کسانی که از بیماری خاص و زمینه ای برخوردار نیستند گفت: دمنوش آویشن شیرازی، دمنوش کاکوتی، دمنوش نعناع، دمنوش نعناع فلفلی، دمنوش پونە کوهی، دمنوش عناب، دمنوش گل گاوزبان ترکیبی از لیمو امانی و عناب، دمنوش شیرین بیان و دمنوش گیاە گل ختمی هم از جملە دمنوش های بسیار خوبی است که در حال حاضر که ویروس کووید19 بسیار شایع است تا حدود زیادی می تواند در پیشگیری از ابتلا به این بیماری موثر باشد.
فوضی ورزش کردن را یکی از راه های پیشگیری از ابتلا به کرونا دانست و اضافه کرد: هر روز نیم ساعت الی یک ساعت پیاده روی، ورزش کردن درخانه، انجام ورزش های مخصوص تقویت سیستم تنفسی و انجام صحیح دم و بازدم به تقویت سیستم تنفسی در فرد یاری خواهد نمود.
وی با اشاره به اینکه کنترل استرس در این دوران می تواند در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار موثر باشد، گفت: نداشتن خواب منظم، استفاده از تلفن همراه و وسایل صوتی و تصویری در هنگام خواب سبب کاهش ترشح ملاتونین و در نتیجه اختلال در خواب خواهد شد.
فوضی گفت: در فصول سرد سال بهتر است از مصرف غذاهایی با طبع سرد جلوگیری کنید و بیشتر از انواع سوپ ها، آش ها غذاهای گرم محلی استفاده و چنانچه از غذاهایی با طبع سرد استفاده کردید از منابع مطمئن و معتبر مصلحات غذایی را تهیه کنید تا بدانید که با غذاهای سرد چه ترکیباتی باید مصرف گردد تا طبع سرد را به طبع گرم تبدیل کرد.
به گفته وی، خوردن بیش از حد گرمی ها بە هیچ وجە توصیە نمی گردد زیرا به شرایط بدنی و طبع و مزاج متفاوت هر فرد بستگی دارد و خوردن بیش از حد گرمیجات در بعضی از افراد سبب گرم شدن کبد و ایجاد مشکلاتی در بافت کبدی فرد خواهد شد.
فوضی رعایت 3 اصل رایج در طب سنتی را ضروری دانست و اضافه کرد: رعایت 3 اصل تعادل، تنوع، اصل تعادل دریافت کالری حتی در حوزە گرمی جات و سردیجات و حوزە عدم ابتلا بە بیماری های ویروسی در هر فصل از سال لازم و لازم است، توجه به اینکه هر غذایی را بە اندازە مصرف کنیم و میزان سردی و گرمی غذاها را در نظر بگیریم و اطلاعات و دانش لازم در این حوزە را کسب و در هر فصلی خوراکی و غذای مناسب و متناسب با آن فصل را مصرف کنیم زیرا رعایت این 3 اصل سبب سلامت بدن فرد خواهد شد.
وی اعلام کرد: رعایت پروتکل های بهداشتی، ماسک زدن، عدم حضور در مهمانی ها و تجمعات، عروسی ها و مراسم ختم یکی از اصولی ترین راه ها پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا است.
فوضی در خاتمه یادآور شد: داشتن رژیم غذایی، مدیریت استرس، مدیریت خواب، خوردن مواد غذایی سالم سبب تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد شد و در حوزە طب سنتی نیز بر رعایت این اصول تاکید شده است؛ اما این موضوع صددرصد نیست و مقالەای در این حوزە ارائە نشدە است؛ اما بهتر آن است برای سلامت بدن خود مصلحات غذایی را رعایت کنیم تا از ابتلا به این ویروس جلوگیری کنیم.
منبع: خبرگزاری ایسنا