11 روش آسان گرفتن روغن اضافی خورشت ، روش سرآشپزها رو بلدی؟
به گزارش تور آلمان ارزان، چگونه روغن اضافی خورشت را بگیریم؟ همه ما ایرانی ها عاشق جا افتاده و خوش عطر و طعم هستیم، اما گاهی اوقات وقتی قابلمه رو از روی گاز برمی دارید، اولین چیزی که تو ذوق تون می زنه، اون لایه ضخیم روغنه که روی غذا جمع شده. از یه طرف دلتون نمیاد این غذای خوش رنگ و لعاب رو کنار بذارید، از طرف دیگه نمی خواید سلامت خودتون و خونواده تون رو با یه وعده پر از چربی تهدید کنید. اگه دوست دارید بدونید چطوری خورشت هاتون رو بدون چربی اضافه، ولی با همون مزه همیشگی سرو کنید، با این مقاله از در همراه ما باشید تا ساده ترین و کاربردی ترین روش های گرفتن روغن اضافی خورشت رو به شما آموزش بدیم.

چرا باید روغن اضافی خورشت رو بگیریم؟ فقط بحث رژیم نیست!
قبل از این که روش های گرفتن روغن اضافی خورشت رو یاد بگیرید، باید با دلایل انجام این کار آشنا بشید. اغلب افراد فکر می کنن گرفتن روغن اضافی خورشت فقط مخصوص کسانیه که رژیم دارن یا کالری ها رو می شمرن؛ ولی واقعیت چیز دیگه ایه. چربی زیاد توی خورشت نه تنها روی سلامت شما تاثیر می ذاره، بلکه روی طعم و ظاهر غذا هم اثر داره. خورشتی که روغنش جدا شده و سطحش براق و چرب نیست، هم اشتها برانگیزتره و هم هضمش برای بدن راحت تره. ضمن این که موقع گرم کردن مجدد هم خورشت کمتر سنگین می شه و طعم واقعی مواد بهتر حس می شه. مخصوصا برای بچه ها و افراد سالمند، این موضوع اهمیت بیشتری پیدا می کنه چون دستگاه گوارش شون حساس تره. به خاطر همین، بلد بودن راه های گرفتن روغن اضافه غذا نه تنها یک مهارت آشپزیه، بلکه نشونه ای از توجه شما به سلامت و کیفیت غذاست.
ترفندهای کاربردی برای گرفتن روغن اضافی خورشت (بدون لطمه به طعم غذا!)
حالا که می دونید چرا روغن زیاد توی خورشت می تونه آزاردهنده و ناسالم باشه، وقتشه بریم سراغ اصل مطلب! در ادامه، چند تا از برترین و کاربردی ترین روش های گرفتن روغن اضافی خورشت رو به شما معرفی می کنیم:
استفاده از یخ؛ ترفند خنک برای جذب چربی
یکی از راحت ترین و سریع ترین راه ها برای گرفتن روغن اضافی، استفاده از یخه. برای گرفتن روغن غذا با یخ فقط کافیه یکی دوتا قالب یخ رو توی یه کیسه پلاستیکی تمیز یا حتی پارچه نازک تمیز بذارین و آروم روی سطح خورشت بکشین. سرمای یخ باعث می شه که روغن سریع خودش رو بگیره و به کیسه یا پارچه بچسبه. چند بار این کار رو تکرار کنین تا بخش زیادی از روغن جدا بشه. این روش وقتی جواب می ده که خورشت هنوز داغه و روغن روش جمع شده.
نکته: بهتره یخ مستقیما داخل خورشت نیوفته چون باعث رقیق شدن خورشت می شه و طعمش رو خراب می کنه.
استفاده از قاشق؛ سنتی ولی موثر
روش سنتی و همیشگی گرفتن روغن خورشت، استفاده از قاشقه. وقتی خورشت کاملا پخته و جا افتاده می شه، اجازه بدید یه چند دقیقه بمونه تا روغن روی سطحش بیاد. بعد با دقت و حوصله، با قاشق روغن رو از روی سطح جمع کنین. این کار احتیاج به صبر و دقت داره اما کاملا موثره.
نکته: از قاشق فلزی گود بهره ببرید و مواظب باشید که مواد خورشت با قاشق کشیده نشن تا بافت و ترکیب مزه خورشت خراب نشه.
سرد کردن و نگهداری در یخچال؛ جدا کردن روغن به روش حرفه ای ها
اگه وقت دارید، برترین راه برای جدا کردن روغن اضافه، سرد کردن خورشته. کافیه خورشت رو بعد از پخت بذارید کامل خنک بشه؛ بعدش خورشت رو برای چند ساعت داخل یخچال قرار بدید. بعد از چند ساعت، چربی به صورت لایه سفت شده ای روی سطح خورشت میاد که خیلی راحت می تونید با قاشق بردارید.
نکته: با این روش، چربی کاملا جدا می شه و هیچ روغنی داخل خورشت نمی مونه. به علاوه برای وعده بعدی هم غذای سالم تری خواهید داشت.
استفاده از نان خشک یا دستمال کاغذی آشپزخانه؛ جذب سریع برای وقت های عجله ای
شاید براتون عجیب باشه، ولی گرفتن روغن غذا با دستمال کاغذی مخصوص آشپزخانه و نان خشک یکی از کاربردی ترین روش های گرفتن روغن اضافی خورشته. برای این منظور، کافیه نان خشک یا دستمال رو آروم روی سطح خورشت بذارین تا روغن رو جذب کنه. این روش فوریه و وقتی عجله دارید خیلی به درد می خوره.
نکته: مراقب باشید نان یا دستمال داخل خورشت باقی نمونه یا پاره نشه، چون باعث می شه ظاهر غذا خراب بشه.
استفاده از فیلتر مخصوص چربی گیر؛ ابزار حرفه ای برای نتیجه دقیق
توی بازار، ابزارهایی مثل فیلتر یا قاشق های چربی گیر مخصوص وجود داره که برای همین کار طراحی شدن. این ابزارها قابلیت این رو دارن که فقط چربی سطح رو می گیرن و بقیه مواد رو دست نخورده نگه می دارن.
نکته: این ابزارها هم سریعن، هم دقیق. مخصوصا اگه خورشت زیاد درست می کنید، بهتره یه بار هزینه کنید و همواره از مزایای این وسیله لذت ببرید.
کنترل اندازه روغن از همون ابتدا؛ پیشگیری بهتر از درمانه!
یکی از مهم ترین روش ها برای این که آخر کار مجبور نشید روغن اضافی غذا رو جدا کنید، اینه که از اول درباره افزودن روغن به خورشت یا هر غذای دیگه ای زیاده روی نکنید. برای مثال، موقع سرخ کردن پیاز یا گوشت، می تونید اندازه کمتری روغن بریزید یا حتی تا جای ممکن از اسپری روغن بهره ببرید.
نکته: وقتی دیدید پیازها دارن به ته قابلمه می چسبن، به جای روغن بیشتر فقط کمی آب اضافه کنید تا نسوزن.
استفاده از سبزیجات جاذب چربی؛ یاری گیرهای طبیعی درون غذا
برخی سبزیجات مثل بادمجون، سیب زمینی یا حتی کلم می تونن اندازه زیادی از روغن غذا رو جذب کنن. اگه دوست ندارید که روغن زیادی داخل خورشت باقی بمونه، می تونید یه تیکه سیب زمینی پوست کنده بندازید داخل خورشت. بعد از چند دقیقه، سیب زمینی رو دربیارید. این ترفند، هم طبیعی و سالمه و هم خیلی راحت اجرا می شه.
استفاده از کفگیر سوراخ دار برای سرو خورشت؛ چربی رو توی قابلمه جا بذارید
در زمان سرو خورشت هم می تونید مراقب باشید که روغن وارد بشقاب یا ظرف سرو نشه. بنابراین، با استفاده از کفگیر سوراخ دار یا ملاقه ای که گود نباشه، فقط مواد اصلی خورشت رو بردارید؛ به این ترتیب، روغن اضافی خورشت توی قابلمه باقی می مونه.
نکته: اگه مهمونی دارین و ظاهر غذا براتون مهمه، این روش باعث می شه خورشت ظاهر چرب و براق نداشته باشه.
استفاده از قاشق فلزی سرد؛ سرمای فوری برای جمع کردن چربی
یکی از روش های ساده و فوری برای حذف روغن خورشت اینه که یه قاشق فلزی (ترجیحا بزرگ و گود) رو بذارید چند دقیقه داخل فریزر یا یه لیوان آب یخ تا حسابی سرد بشه. بعد، قاشق سرد رو به آرومی روی سطح خورشت بکشید. سرمای قاشق باعث می شه چربی به سطح اون بچسبه. بعد از چند بار، قاشق رو پاک کنید و دوباره بهره ببرید.
نکته: اگه چند تا قاشق آماده داشته باشید که یکی یکی بذارید داخل فریزر و ازشون نوبتی بهره ببرید، کار سریع تر پیش می ره.
استفاده از ملاقه پر از یخ؛ یه ابزار دوکاره و پر سرعت
یه ملاقه گود بردارید، چند تکه یخ داخلش بریزید و ته ملاقه رو خیلی آروم روی سطح خورشت بکشید. سرمای یخ از پشت ملاقه باعث می شه روغن به سطح بیرونی ملاقه بچسبه. وقتی دیدید ملاقه چرب شد، با دستمال پاکش کنید و دوباره تکرار کنید.
نکته: ملاقه تون باید استیل باشه تا خوب سرما رو منتقل کنه. ملاقه پلاستیکی یا نازک تاثیر زیادی نداره.
استفاده از کاغذ روغنی؛ جذب هوشمندانه بدون دخالت در طعم
اگه کاغذ روغنی ضخیم و باکیفیت دارید، می تونید یه تکه ازش رو به آرومی روی سطح خورشت بذارید (بدون اینکه فشارش بدید یا بذارید داخل غذا بره). کاغذ روغنی چربی رو از سطح غذا جذب می کنه، بدون این که مواد خورشت بهش بچسبن یا ظاهر غذا خراب بشه.
نکته: کاغذ روغنی نازک ممکنه خیس بشه و پاره شه، پس حتما از نوع ضخیم و مخصوص پخت وپز بهره ببرید.
بیشتر بخوانید:
آیا گرفتن روغن، طعم خورشت رو خراب می کنه؟ واقعیت رو بدونید!
یکی از دغدغه هایی که خیلی ها دارن اینه که نکنه اگه از روش های گرفتن روغن اضافی خورشت استفاده کنن، طعم خورشت خراب بشه یا اون چربی خوشمزه که به خورشت اصالت می ده از بین بره. اما حقیقت اینه که طعم خوب خورشت به اندازه دقیق ادویه، مواد اولیه باکیفیت و پخت اصولی برمی گرده؛ نه فقط چربی روی سطح غذا! در واقع، اگه خورشت درست جا افتاده باشه و طعم ها به خوبی ترکیب شده باشن، برداشتن اندازه کمی از روغن اضافی غذا نه تنها مزه رو خراب نمی کنه، بلکه باعث می شه طعم ها بهتر حس بشن و غذا سبک تر و دلپذیرتر بشه.
اشتباهات رایج در گرفتن روغن خورشت که نباید مرتکب بشید
گاهی اوقات، مطمئنا نیت تون خوبه ولی روش اجرا اشتباهه! برای مثال:
- برداشتن روغن خورشت قبل از جا افتادن غذا، باعث می شه طعم ها به خوبی ترکیب نشن.
- استفاده از دستمال یا نان نامناسب ممکنه باعث تکه تکه شدن دستمال یا نان بشه و این تکه ها توی خورشت باقی بمونن.
- برخی ها فکر می کنن با ریختن آب بیشتر می تونن چربی رو کم کنن؛ در حالی که این کار فقط طعم خورشت رو رقیق و بی روح می کنه.
نکته: یادتون باشه که گرفتن روغن اضافه خورشت، احتیاج به حوصله و دقت داره، نه عجله و تصمیمات یهویی!
نظر سرآشپزها درباره گرفتن روغن غذا چیه؟
جالبه بدونید که خیلی از سرآشپزهای حرفه ای، حتی توی رستوران ها هم به ظاهر و بافت غذا اهمیت می دن. این افراد معمولا بعد از پخت کامل خورشت، چربی روی سطح رو با کفگیر یا فیلتر مخصوص جدا می کنن تا غذا ظاهر براق و سنگین نداشته باشه. بعلاوه، خیلی ها ترجیح می دن خورشت ها رو از شب قبل بپزن، بذارن توی یخچال و قبل از سرو، چربی بسته شده روی سطح رو بردارن. بنابراین گرفتن چربی، فقط کار آدمای رژیمی نیست؛ یه تکنیک حرفه ای توی آشپزیه!
روغن کمتر، ماندگاری بیشتر؛ خورشت سبک تر، سالم تر
یکی از فواید کمتر بودن روغن، افزایش ماندگاری غذاست. خورشت هایی که روغن زیادی دارن، وقتی بمونن، زود بوی ماندگی می گیرن و حتی ممکنه طعم شون عوض بشه. اما خورشت های سبک تر نه تنها بهتر گرم می شن، بلکه برای نگهداری در یخچال یا فریز هم مناسب ترن. این یه نکته طلایی برای خانواده هایی ست که وعده هاشون رو برای چند روز برنامه ریزی می کنن.
روغن زیاد، دشمن سیستم گوارش شما!
اگه بعد از خوردن برخی خورشت ها سنگینی، نفخ یا سوزش معده حس کردید، شاید مشکل از مقدار روغن غذا باشه، نه مواد دیگه. چربی اضافه، مخصوصا وقتی با حرارت زیاد سرخ شده باشه، هضم رو برای بدن سخت تر می کنه و به خصوص برای افراد دارای مسائل گوارشی مثل یا ، دردسرسازه. کم کردن روغن یه جور یاری به سلامت روده و معده تونه، بدون این که احتیاج باشه از غذای خوشمزه تون چشم پوشی کنید.
بچه ها و سالمندان؛ بیشتر از همه در معرض خطر روغن زیاد
بدن بچه ها هنوز در حال رشد و تنظیمه و دستگاه گوارش شون خیلی حساس تر از بزرگ ترهاست. از طرف دیگه، سالمندان هم به خاطر ضعیف تر شدن عملکرد کبد و معده، نباید خورشت های چرب بخورن. گرفتن روغن اضافی غذا باعث می شه همه اعضای خانواده بتونن با خیال راحت، همون غذای خوشمزه همیشگی رو بخورن بدون اینکه نگران دل درد، تهوع یا چربی خون باشن.
نکات مهم درباره روش های گرفتن روغن اضافی خورشت
- همواره صبر کنید خورشت به خوبی جا بیوفته و روغن روی سطح غذا جمع بشه؛ در غیر این صورت گرفتن روغن فایده ای نخواهد داشت.
- اگه قراره برای گرفتن روغن اضافی خورشت از یخ بهره ببرید، حتما یخ رو در پارچه یا کیسه تمیز قرار بدید تا وارد خورشت نشه و مزه اون رو رقیق نکنه.
- در روش استفاده از قاشق، بهتره یه قاشق فلزی گود رو انتخاب کنید تا روغن سطح رو راحت تر جمع کنه و مواد خورشت رو به هم نزنه.
- موقع استفاده از دستمال کاغذی مخصوص آشپزخانه، قبل از هر چیز باید مطمئن بشید که دستمال کاملا باکیفیت و مقاومه. در غیر این صورت، ممکنه دستمال حوله ای آشپزخانه تکه تکه بشه و توی خورشت بریزه.
- در روش سرد کردن خورشت، قابلمه رو بدون درپوش داخل یخچال نذارید تا بخار ایجاد شده باعث رقیق شدن غذا نشه.
- فیلترها یا قاشق های چربی گیر مخصوص، ابزار بسیار مناسبی برای خانواده های پرجمعیت یا استفاده در آشپزخانه های حرفه ای هستن.
- اضافه کردن یه قطعه سیب زمینی پوست کنده در دقایق خاتمهی پخت، به صورت طبیعی بخشی از چربی غذا رو جذب می کنه.
- استفاده از کفگیر یا ملاقه سوراخ دار هنگام سرو غذا، یه راه سریع و ساده برای جلوگیری از ورود روغن اضافی به بشقاب یا ظرف سرو به حساب میاد.
- استفاده از روغن زیاد در مراحل اولیه پخت، معمولا علت اصلی وجود چربی اضافی در خاتمه کاره؛ پس بهتره از همون ابتدا مقدار روغن افزوده رو کنترل کنید.
- اضافه کردن کمی آب در مراحل سرخ کردن مواد می تونه جلوی مصرف بی رویه روغن رو بگیره؛ بدون این که به طعم غذا لطمه ای بزنه.
- هیچ کدوم از روش های گرفتن روغن اضافی خورشت، نباید طوری انجام بشن که طعم نهایی خورشت تحت تاثیر قرار بگیره یا بافتش به هم بخوره.
- در صورت استفاده از سبزیجات جاذب چربی، حتما بعد از چند دقیقه این سبزیجات رو از خورشت خارج کنید تا از جذب بیش از حد چربی و تغییر طعم جلوگیری بشه.
- بهتره همواره بعد از پخت کامل و قبل از سرو، حداقل یکی از روش های کاهش چربی غذا رو امتحان کنید تا خورشت سبک تر و سالم تری داشته باشید.
سوالات متداول درباره روش های گرفتن روغن اضافی خورشت
اگه روغن خورشت زیاد باشه، می تونیم با اضافه کردن آب، چربی رو کمتر کنیم؟
نه واقعا! اضافه کردن آب فقط باعث می شه طعم خورشت رقیق و بی حال بشه، ولی چربی داخل غذا می مونه. برای گرفتن چربی اضافی خورشت بهتره از روش هایی مثل قاشق یا یخ بهره ببرید، نه این که رقیقش کنید.
استفاده از یخ واقعا جواب می ده؟
بله، اگه درست انجامش بدید خیلی هم خوب جواب می ده. فقط یخ رو مستقیم داخل خورشت نندازید. بذارید داخل یه کیسه تمیز یا پارچه نازک و بعد روی سطح خورشت بکشید. سرمای یخ، روغن رو سریع جذب می کنه.
اگه خورشت سرد بشه، باز هم می تونیم روغنش رو بگیریم؟
صد درصد! حتی برخی ها عمدا می ذارن خورشت خنک بشه و بعد توی یخچال می ذارن. وقتی سرد شد، چربی روی غذا سفت می شه و خیلی راحت می تونید با قاشق بردارید.
نان خشک یا دستمال کاغذی برای گرفتن روغن خوبه؟
بله، ولی باید مراقب باشید دستمال یا نون توی خورشت وا نره. اگه با دقت انجام بدید، چربی رو خوب جذب می کنه و روش سریعی هم هست.
چربی کمتر خورشت یعنی مزه کمتر؟
نه لزوما. مزه خوب خورشت به ادویه، زمان پخت و مواد اولیه برمی گرده. اتفاقا وقتی روغن زیادی توی غذا نباشه، طعم واقعی خورشت بهتر حس می شه.
بهتره از همون اول روغن کمتر بریزیم یا بعدا جداش کنیم؟
برترین کار اینه که از همون اول توی مصرف روغن زیاده روی نکنید. ولی اگه به هر حال روغن زیاد شد، می تونید از روش هایی مثل قاشق، یخ یا سرد کردن یاری بگیرید.
برای مهمونی هم می شه از این روش ها استفاده کرد؟ ظاهر غذا زشت نمی شه؟
کاملا می شه. اتفاقا وقتی چربی اضافی گرفته بشه، ظاهر خورشت تمیزتر و خوش فرم تر به نظر میاد. فقط حواس تون باشه روش مناسب رو انتخاب کنید که ظاهر غذا حفظ بشه.
استفاده از ابزار چربی گیر واقعا ارزش خرید داره؟
اگه زیاد غذا درست می کنید یا به تغذیه سالم اهمیت می دید، قطعا ارزش داره. ابزارهایی مثل قاشق چربی گیر یا فیلتر مخصوص، هم کارو راحت تر می کنن، هم سریع ترن.
چگونه روغن زیاد غذا را بگیریم؟
برای گرفتن روغن زیاد غذا، می تونید از قاشق، یخ داخل کیسه، یا دستمال آشپزخانه بهره ببرید تا چربی سطح غذا رو جذب کنن. بعلاوه، می تونید غذا رو سرد نموده و بعد چربی سفت شده روی غذا رو جدا کنید.
روغن برنج زیاد شده چیکار کنم؟
اگه روغن برنج زیاد شده، می تونید بعد از دم کشیدن با قاشق چربی کف قابلمه رو به آرومی بردارید یا از دستمال کاغذی تمیز برای جذب روغن بهره ببرید. موقع دم کردن هم می تونید دم کنی رو عوض کنید تا بخشی از روغن موجود در بخار برنج جذب بشه.
اگر روغن برنج کته زیاد شد چه کنیم؟
اگه روغن کته زیاد شد، بعد از پخت می تونید با قاشق، روغن جمع شده رو بردارید یا یه دستمال کاغذی تمیز رو آروم روی سطح کته بذارید تا روغن رو جذب کنه.
منبع: افق کوروش